Magyarország

2012.10.13. 14:48

Az LMP üdvözölte az EU Nobel-békedíját

Budapest, 2012. október 13., szombat (MTI) - Az LMP szombaton közleményben üdvözölte, hogy az Európai Unió kapja az idei Nobel-békedíjat.

Budapest, 2012. október 13., szombat (MTI) - Az LMP szombaton közleményben üdvözölte, hogy az Európai Unió kapja az idei Nobel-békedíjat.

Mile Lajos, a párt képviselője és Csiba Katalin szóvivő az MTI-hez eljuttatott dokumentumban azt írta: az LMP elkötelezett híve az európai integrációnak, amely a tagországok állampolgárai számára már több mint fél évszázada stabil békét és növekedő jólétet biztosít.

Az unió jobbá, igazságosabbá, demokratikusabbá tétele mindannyiunk közös feladata - szögezték le.

Hozzátették: az Európai Unió kitüntetésére minden európai, így minden magyar állampolgár is büszke lehet, a díj elismerés, de ösztönzés is arra, hogy az EU további erőfeszítéseket tegyen egy békés, erőszakmentes, az emberi méltóságot és jogokat tiszteletben tartó világért.

Arra is kitérnek, az LMP támogatja, hogy az EU tagországainak közös képviselete legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Továbbá határozott lépéseket kell tenni a fegyverexport szigorú ellenőrzésének érdekében, s azért, hogy a tagállamok katonaságait csakis békefenntartó ENSZ-missziók keretein belül lehessen bevetni - áll a közleményben.

A norvég Nobel-bizottság pénteken jelentette be Oslóban, hogy az Európai Unió a 2012-es Nobel-békedíj kitüntetettje. Thorbjorn Jagland, a bizottság elnöke azzal indokolta a döntést, hogy az Európai Unió hat évtizeden keresztül meghatározó szerepet játszott Európa békés fejlődésében, "a demokrácia és az emberi jogok elterjesztésében". Emellett 1989 után hozzájárult a kelet-európai államok stabilizálásához.

"Az Európai Unió stabilizációs szerepe hozzájárult ahhoz, hogy az egykor háborúk szabdalta kontinens a béke kontinensévé alakuljon át" - mondta Jagland beszédében.

 - MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!