Magyarország

2013.02.02. 13:31

LMP: felelőtlenség volt az E.ON gázüzletágának a megvásárlása

Budapest, 2013. február 2., szombat (MTI) - Az LMP kockázatos lépésnek és felelőtlenségnek tartja, hogy a magyar állam megvásárolta az E.ON gázüzletágát - mondta Vágó Gábor szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2013. február 2., szombat (MTI) - Az LMP kockázatos lépésnek és felelőtlenségnek tartja, hogy a magyar állam megvásárolta az E.ON gázüzletágát - mondta Vágó Gábor szombati budapesti sajtótájékoztatóján.A politikus a miniszterelnöknek arra a csütörtöki, Moszkvában elhangzott bejelentésére reagált, amelyik szerint a kormány visszavásárolta azokat az eszközöket - például gáztározókat, szerződéseket - amelyeket az előző kormányok privatizáltak. A miniszterelnök akkor hozzátette: Magyarország polgárai most már biztonságban érezhetik magukat az energiaellátás mennyisége, illetve az érte fizetendő ár.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című adásában arról beszélt, hogy jóval a kormány által meghatározott maximális vételár alatt vásárolta meg Magyarország az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeit. Azt mondta, minden megállapodás létrejött az ügyben, csak technikai részletkérdések, szövegezési munkálatok maradtak hátra, a szerződés aláírása bármelyik pillanatban megtörténhet, hiszen csütörtökön a MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) közgyűlése meghozta a döntést.

Vágó Gábor szerint a kormányzat a lépéssel bebizonyította, hogy nem tud szabályozni, mert az ellátás biztonságának érdekében elég volna, ha a kabinet csak szabályozó erőként lépett volna fel. "Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor mindent államosítani akar", de valójában így válik igazán kockázatossá az ellátás - jelentette ki.

Kitért arra is, hogy az LMP korábban benyújtott egy közérdekű adatigénylést annak érdekében, hogy hozzák nyilvánosságra a vásárlás pénzügyi részleteit, de "a kormányzat nem fedte fel ezeket a lapokat". A politikus hangsúlyozta, hogy a vásárlás közpénzből történik, hiszen az MVM is az állam tulajdonában van.

Megjegyezte: miközben "Orbán Viktor nagybevásárlásokat tart, aközben a költségvetés recseg-ropog".

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!