Magyarország

2013.05.21. 10:56

A honvédelem napján a Budai Várnegyed is nemzeti emlékhely lett

Budapest, 2013. május 21., kedd (MTI) - A honvédelem napján nemzeti emlékhellyé avatták a Budai Várnegyedet, az ezt jelképező oszlopot a Szentháromság téren kedden Hende Csaba honvédelmi miniszter és Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere leplezte le.

Budapest, 2013. május 21., kedd (MTI) - A honvédelem napján nemzeti emlékhellyé avatták a Budai Várnegyedet, az ezt jelképező oszlopot a Szentháromság téren kedden Hende Csaba honvédelmi miniszter és Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere leplezte le.

Hende Csaba avatóbeszédében arról beszélt, az oszlopra tekintve mindenki emlékezzen a Buda várát visszafoglaló hősökre és arra a kegyetlen harcra, "amely végül visszaadta az ősi fővárost a nemzet birtokába, a szabadságra, a szabadságban való összetartozásunkra".

Kiemelte, az 1848-as honvédsereg sikeresen szolgálta a szabadság ügyét. "Néhány egészen egyedülálló hadjáratban két vállra fektette a Habsburg Monarchia kitűnő hadseregét, s mindezek megkoronázásaként újra kitűzte a nemzet zászlaját, a királyi város, Buda tornyaira" - fogalmazott.

A nemzet életének legfontosabb feltétele a szabadság, amelyet csak közösen biztosíthatunk egymásnak - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: "nem fogadhatjuk el, hogy rólunk, nélkülünk, mások döntsenek".

A Magyar Honvédség azokkal az eszközökkel és lehetőségekkel, amelyet számára a nemzet biztosít, a nap minden órájában - Magyarországon és a világ bármely pontján, ahová a nemzeti érdek védelme szólítja - kész a nemzet és a szabadság védelmére - mondta Hende Csaba.

Az ünnepségen részt vett Boross Péter volt miniszterelnök a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, valamint számos magas rangú katonai tiszt és a Köztársasági Elnöki Hivatal képviselője.

Az emlékhelyekről szóló jogszabályok alapján a Miniszterelnökség keretein belül működő Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság jelöli ki a nemzeti emlékhelyeket. Ezek olyan Magyarország történelmében meghatározó jelentőséggel bíró helyszínek, amelyek a magyar, illetve a magyar nép és az ország területén élő nemzetiségek összetartozását erősítik. Identitásképző jellegüknél fogva a nemzet önképében kiemelkedő fontossággal bírnak, továbbá országos jelentőségű állami megemlékezés színhelyei.

Immár 11 nemzeti emlékhelye van az országnak: Budapesten a Várnegyed mellett a Hősök tere, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Rákoskeresztúri Újköztemető 298-as, 300-as és 301-es parcellája és a kiemelt nemzeti emlékhelynek nyilvánított Kossuth Lajos tér, Debrecenben a Református Nagytemplom és Kollégium, Mohács Történelmi Emlékhelye, Ópusztaszeren a Történelmi Emlékpark, a Pákozdi Katonai Emlékhely, Székesfehérváron a Romkert, Somogyvár-Kupavár.

- MTI - 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!