Magyarország

2013.05.30. 20:01

MSZP: vonják vissza a döntést a Tormay Cécile közről

Budapest, 2013. május 30., csütörtök (MTI) - Az MSZP követeli, hogy vonják vissza azt a döntést, amelynek értelmében közterület viseli majd Budapesten Tormay Cécile írónő nevét.

Budapest, 2013. május 30., csütörtök (MTI) - Az MSZP követeli, hogy vonják vissza azt a döntést, amelynek értelmében közterület viseli majd Budapesten Tormay Cécile írónő nevét.

"A fideszes Tarlós István és a Fidesz-KDNP, szoros kötelékben a Jobbikkal újra egy antiszemitáról nevezett el közterületet Budapesten" - írta az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében az MSZP fővárosi frakcióvezetője.

Horváth Csaba közölte: Tarlós István "pontosan tudta, hogy kiről van szó, ennek ellenére tettét szándékosan követte el".

A politikus közleményében "garanciát vállal" arra, hogy Budapesten Tormay Cécile nevét sem utca, sem tér, sem más közterület nem fogja viselni a jövőben.

"Figyelmeztetem Tartós Istvánt, hogy vagy most visszavonja ezt a szégyenletes döntését, vagy legkésőbb 2014-ben nélküle teszi ezt meg az MSZP" - fogalmazott.

Tarlós István főpolgármester csütörtökön kezdeményezte a Tormay Cécile-lel kapcsolatos döntés újratárgyalását.

A főpolgármester az önkormányzati törvényre hivatkozva kéri az újratárgyalást, a jogszabály ugyanis kimondja, hogy ha a polgármester a képviselő-testület döntését a helyi önkormányzat érdekeit sértőnek tartja, ugyanazon ügyben egy alkalommal kezdeményezheti az ismételt tárgyalást. A főpolgármester az elnevezésről állásfoglalást kér a Magyar Tudományos Akadémiától.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, hogy egy II. kerületi, eddig névtelen közterületet nevez el az írónőről.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) csütörtökön megdöbbentőnek nevezte, hogy az első zsidótörvény hatálybalépésének 75. évfordulóján Tormay Cécile-ről neveznek el utcát Budapesten, és arra kérték a főpolgármestert, vonja vissza a döntést.

A Mazsihisz közleményében azt írta: Tormay Cécile Horthy Miklós kedvenc írónője volt, aki antiszemita nézeteit nyíltan vállalta, és akinek számos gondolatát irányadónak tartották "a magyar politikai antiszemitizmus vezéralakjai".

A Zsidó Világkongresszus elnöke csütörtökön "megdöbbenésének" adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a fővárosi önkormányzat utcát kíván elnevezni Tormay Cécile "nacionalista" és "nyíltan antiszemita" írónőről.

"Az Orbán Viktor miniszterelnök Fidesz pártjának egyik tagja által vezetett budapesti önkormányzatnak ez a döntése kérdésessé teszi azt a zsidó közösségnek adott ígéretet, amely szerint a magyar hatóságok erőteljes harcot folytatnak majd az antiszemitizmus ellen" - hangoztatta Ronald S. Lauder.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!