Magyarország

2014.04.05. 17:17

Az ukrajnai magyarság 5 %-a fog magyarországi pártra szavazni

Ukrajna - Terjedelmes cikket szentelt az ukrán-magyar kettős állampolgárok választási aktivitásának a nyugat-ukrajnai Zerkalo nyegyeli internetes kiadása.

Ukrajna - Terjedelmes cikket szentelt az ukrán-magyar kettős állampolgárok választási aktivitásának a nyugat-ukrajnai Zerkalo nyegyeli internetes kiadása.

A szerző a magyarországi választási törvény sajátosságainak, illetve az állampolgársági törvénynek az egyszerűsített honosítást lehetővé tevő módosításának részletezésével kezdi írását. Az utóbbival kapcsolatban kiemeli, hogy mivel az ukrán jogszabályok tágabb értelmezése szerint Ukrajnában gyakorlatilag tilos a kettős állampolgárság, a magyar hatóságok ezt figyelembe vevő titkolózása miatt meglehetősen nehéz pontos adatokra szert tenni a magyar honosítással is rendelkező ukrán állampolgárok számáról. Becslések és nem hivatalos források szerint ez a szám jelenleg 70 ezer körüli lehet.

A cikkíró, meglehetősen alapos jogszabályi jártasságról bizonyságot téve, a magyar-ukrán állampolgároknak a vasárnapi magyarországi parlamenti választásokon való részvételének lehetséges módozataira is kitér. Kiemeli, hogy a hivatalosan is beregisztrált ukrajnai magyar választópolgárok hozzávetőlegesen pontos számára is csupán itt-ott elejtett adatokból lehet következtetni. A KVB honlapján csupán annyi szerepel, hogy azokból az országokból, amelyekben jelenleg tiltott a kettős állampolgárság, összesen 4 681 szavazásra jogosult regisztrált. Közülük a Zerkalo negyeli információi szerint 3 ezren ukrajnai magyarok, vagyis a magyar állampolgársággal rendelkezőknek alig 5 százaléka.

Ebből is kitűnik – zárul a cikk –, hogy az egyszerűsített honosítást igénybe vett ukrán állampolgároknak csak csekély része vette fel a magyar állampolgárságot merő honfiúi indíttatásból. A túlnyomó többség számára jóval prózaibb okok jelentették a hajtóerőt, úgy mint a megélhetési turizmus, a könnyebb munkavállalás, vagy akár csupán az ukrajnai áraktól odakint jóval olcsóbban beszerezhető használt gépkocsi beszerzésének lehetősége. Az ilyen érdekállampolgároknak pedig nem sok közük van a magyar választásokhoz.

Palkó István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!