Magyarország

2014.04.10. 17:38

Választás 2014 - Megkezdte a külképviseleti urnák bontását az NVI

Budapest, 2014. április 10., csütörtök (MTI) - Megkezdte a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák bontását csütörtök délután a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Budapest, 2014. április 10., csütörtök (MTI) - Megkezdte a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák bontását csütörtök délután a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Az NVI Alkotmány utcai épületében kialakított Nemzeti Választási Központ (NVK) aulájában öt asztalnál mintegy negyven irodai munkatárs végzi az urnabontást, és osztja szét a külképviseleteken szavazók voksait tartalmazó zöld borítékokat megyénként külön kartondobozokba.

Külképviseleteken azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazhattak, akik a szavazás napján külföldön tartózkodtak. A külképviseleti névjegyzékbe 28 ezren kérték felvételüket, a szavazók egyéni és országos listás szavazólapot is kaptak.

A 97 külképviseleten - nagykövetségen és konzulátuson - az országgyűlési képviselő-választáson az NVI közlése szerint 24 119 voksot adtak le, ezeket 183 dobozban szállították az NVK-ba.

A külképviseleti voksolás sajátossága, hogy a külföldön leadott szavazatokat nem ott számlálják össze, hanem Magyarországra szállítják, hogy a külföldön szavazók hazai lakóhelye szerinti választókerület egyik szavazókörének szavazatai közé keverhessék őket, így gondoskodva a szavazatok titkosságáról.

A külképviseleti urnákat a szavazás befejezése után lezárták, és a külképviseleti választási iroda vezetője indult el velük Budapestre. A Magyarországra repülővel vagy autóval érkező urnák szerda délre, a törvényes csütörtök éjféli határidőn belül megérkeztek az NVI-hez.

Több külképviseletről a sok szavazó miatt tíznél több urna is érkezett.

Az urnákat a Nemzeti Választási Iroda munkatársai kezdték el bontani csütörtök délután. A külképviseleti urnák bontását megtekintette az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) több munkatársa, köztük Audrey Glover nagykövet, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala korlátozott választási megfigyelési missziójának vezetője.

Az NVI munkatársai megvizsgálják, hogy az urnák és az urnazáró címkék sértetlenek-e, majd felbontják az urnát, kiveszik belőle a szavazásról készített jegyzőkönyvet, valamint a sárga ellenőrző lapot, amely azt tanúsítja, hogy a szavazás megkezdésekor az urna üres volt. Megszámlálják az urnában lévő, szavazatokat tartalmazó zöld borítékokat, és megyék szerint csoportosítják őket. Miután valamennyi urnát felbontották, a megyénként szétválogatott zöld borítékokat továbbosztják a 106 egyéni választókerület szerint.

A 106 egyéni választókerület szerint csoportosított szavazási iratokat a tervek szerint szombat reggel átadják az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok elnökeinek, ők a választókerületbe szállítják azokat, és átadják a külképviseleteken, illetve átjelentkezéssel szavazók voksainak összeszámlálására kijelölt szavazatszámláló bizottsági elnököknek.

Ebben a 106 szavazókörben a vasárnap este a szavazás lezárása után az urnákat lezárták, a szavazatok megszámlálását pedig csak akkor kezdik meg, ha a külföldi és átjelentkező szavazatokat már hozzákeverték az urnákban lévő voksokhoz.

A szavazatszámláló bizottságnak jegyzőkönyvet kell kiállítania a szavazás szavazóköri eredményéről, és amikor valamennyi szavazatszámláló bizottság eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság (legkésőbb a szavazást követő hatodik napon, azaz szombaton) megállapítja a választás választókerületi eredményét, tulajdonképpen azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.

A külképviseleti névjegyzékbe vett 28 161 választópolgárból 24 119 adta le a szavazatát a parlamenti választáson, így a részvétel 85,65 százalékos volt.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!