Magyarország

2016.05.27. 18:31

Fidesz: a Jobbik vezetése offshore cégekben érdekelt üzletemberekre bízza a pártvagyont

Budapest - A Fidesz-frakció szóvivője szerint úgy tűnik, a Jobbik vezetése "offshore cégekben is érdekelt üzletemberekre" bízza a párt vagyonát.

Budapest - A Fidesz-frakció szóvivője szerint úgy tűnik, a Jobbik vezetése "offshore cégekben is érdekelt üzletemberekre" bízza a párt vagyonát.

Halász János pénteki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az ellenzék tele van offshore ügyekkel, és úgy tűnik, ez alól a Jobbik sem kivétel, amely "mindig feladja az elveit, ha pénzről van szó". A párt máig nem tisztázta például európai parlamenti képviselője, Kovács Béla ügyét - jegyezte meg.

A mostani hírek szerint pedig a Jobbik vezetése offshore cégekben is érdekelt üzletemberekre bízza a párt vagyonát - mondta.

A szóvivő idézett egy csütörtöki hírműsorból, amelyben Novák Előd Jobbik-alelnök "kiszivárgott" levelére hivatkozva az hangzott el, hogy "a Jobbik frakciópénze egy egyszemélyes kft.-hez folyik be, e kft. tulajdonosa pedig nem más, mint a párt oligarchája, Forrai Richárd, aki haverok cégeitől rendel többmilliós tanulmányokat a Jobbik számára". "Az egyik legnagyobb összeg Forrai gyermekkori jóbarátjához és üzlettársához, Debreczeni Zoltánhoz, valamint Debreczeni testvéréhez és sógorához került. Debreczeni és Forrai több cégen is osztozott már" - zárta az idézetet Halász János.

A hírek szerint - folytatta - az említett cégek közül az egyik "egy dominikai adóparadicsomban" bejegyzett társaság kézbesítési megbízottja vagy az volt.

A Fidesz magyarázatot vár arra, hogy milyen szerepet játszik ebben az ügyben Vona Gábor, a Jobbik elnöke és az említett üzlettársak - közölte Halász János.

A sajtótájékoztatón jelen volt a megemlített Forrai Richárd, aki a Fidesz-frakció sajtótermében, majd a folyosón tartott rögtönzött tájékoztatóján is kijelentette: soha nem volt offshore cége, soha nem volt kapcsolata ilyen céggel, és aki ennek az ellenkezőjét állítja, azzal szemben jogi lépéseket fog tenni.

A Fidesz-sajtótájékoztató előtt a Jobbik közleményt adott ki az ügyben, ebben azt írták: nem állnak offshore-lovagok a Jobbik mögött, az "a XX. század leszerepelt pártjainak", a Fidesznek és az MSZP-nek a jellemzője, és "a hazugságok miatt" jogi elégtételt vesznek.

Halász Jánost e témán kívül arról kérdezték, hogy újabb szakaszba lépett a kötelezettségszegési eljárás a külföldiek földvásárlását korlátozó szabályok miatt. A szóvivő erre azt mondta: a mostani parlamenti ülésszakban biztosan nem módosítanak a földtörvényen, és "ha változtatunk is, akkor is mindenképpen a magyar föld védelmében".

A szemétszállítás esetleges leállását valószínűsítő hírekre a politikus úgy reagált: a szemétszállítás nem összeomlani, hanem javulni fog.

Megkérdezték őt a Soros György magyar származású amerikai üzletember által fideszes politikusoknak adott ösztöndíjakról is, amiről úgy nyilatkozott: "a Fidesz semmilyen támogatást nem kapott Soros Györgytől, Soros György nem fizetett be a Fidesz számlájára semmilyen pénzt". Arról pedig nem vezetnek nyilvántartást, hogy fideszes képviselők milyen ösztöndíjakban részesültek - tette hozzá.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!