Magyarország

2016.07.07. 19:11

NVB: a bizottság megszűnt mentelmi jog ügyében nem dönthet

Budapest - A Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) nincs joga dönteni egy volt képviselőjelölt megszűnt mentelmi joga ügyében - határozott a bizottság csütörtöki ülésén, Budapesten.

Budapest - A Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) nincs joga dönteni egy volt képviselőjelölt megszűnt mentelmi joga ügyében - határozott a bizottság csütörtöki ülésén, Budapesten.

A bizottságot a Fővárosi Törvényszék kereste meg azzal, hogy függessze fel Nógrádi Ferenc mentelmi jogát. A törvényszék arról tájékoztatta az NVB-t, hogy Nógrádi Ferencet a Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly szeptemberben elítélte egy 2014. április 1-jén elkövetett bűncselekmény miatt. A per másodfokú tárgyalásán azonban Nógrádi Ferenc arra hivatkozott, hogy a bűncselekmény elkövetésekor országgyűlési képviselőjelölt volt.

A törvényszék ezek után felfüggesztette a büntetőeljárást és indítványozta az egykori jelölt mentelmi jogának felfüggesztését.

A bíróságot Patyi András, az NVB elnöke tájékoztatta arról, hogy Nógrádi Ferenc az országgyűlési képviselők 2014-es választásán jogerősen nyilvántartásba vett egyéni és listás képviselőjelölt volt, de mandátumot nem szerzett.

Tájékoztatta arról is, hogy a jelöltet csak a jelöltsége idejére illeti meg a mentelmi jog, ez pedig 2014. április 28-án, a választás eredményének jogerőre emelkedésekor megszűnt, így a bizottság hatáskör hiányában nem jogosult döntést hozni a mentelmi jog felfüggesztéséről. A törvényszék ezt követően egy újabb indítványt tett a mentelmi jog felfüggesztésére.

Az NVB csütörtöki ülésén a tagok egyetértettek abban, hogy nem mondhatják ki a már megszűnt jelölt mentelmi jogának felfüggesztését. A bizottság határozatában hatáskör hiányában elutasította a bíróság kérését, tekintettel arra, hogy Nógrádi Ferenc mentelmi joga 2014. április 28-án megszűnt.

Nógrádi Ferenc a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának volt az egyéni jelöltje Pest megyében, illetve szerepelt a párt országos listáján.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!