Miskolc hírei

2011.03.13. 17:47

Közeleg a tavasz a Miskolci Állatkertben is

<p>Miskolc - A téli időszakban az állatkerti állatok is visszahúzódnak, kevésbé aktívak, ill. több állatfajt nem is mindig láthatnak a látogatók. A napfényes órák számának növekedésével az állatok mozgékonysága is egyre inkább tapasztalható, ill. a majd egyre melegebb idő eredményeként, a külső kifutókat is mind gyakrabban látogatni kezdik a trópusi fajok is. Több születés, fiatal utód is várható tavasszal, egyelőre kicsinyekkel a háziállatoknál találkozhatnak a Miskolci Állatkert látogatói.</p>

Kecskék, birkák a Tanyaházban

A Tanyaházban ugyanis mind a kecskék, mind a juhok szép számmal gyarapodtak az elmúlt hetekben, és a következő időszakban további gidák és bárányok születése várható. Az állatsimogatóban élő kecskéknél most összesen tizenegy utód várja a látogatókat. A juhok közül két fajtánál is utódokkal lehet találkozni: közülük ráadásul a gyimesi rackajuh bárány az év első újszülöttje volt, míg a hortobágyi rackáknál eddig három bárány látta meg a napvilágot. 

Átalakítás alatt a terráriumi terem

A terráriumi terem átalakítása miatt ezekben a hetekben nem látogatható. Az átalakítás befejezése után a helyiség csak részben szolgál majd az állatok bemutatóhelyéül, ugyanis visszanyeri korábbi, oktatótermi funkcióját is. Ennek eredményeképpen a jövőben is időszakosan lesz látogatható, a zoopedagógiai foglalkozások idejére ugyanis gyermekcsoportok foglalják el a termet.

Baziliszkuszok keltek

Az átalakítás ellenére természetesen nem áll meg az élet a terráriumi állatok körül sem. Ennek bizonyítéka az a két zöld baziliszkusz, akik néhány napja keltek ki a tojásból. A két kis hüllő nagyon fejletten jött a világra, ugyanis máris kiválóan úsznak, remekül másznak az ágakon, és mohón vadásznak a táplálékul szolgáló különféle rovarokra. A zöld baziliszkuszok Közép-Amerika trópusi erdeiben élnek. A baziliszkuszok érdekessége, hogy tudnak a „vízen járni”: olyan sebességgel szaladnak, hogy lábuk a víz felszínén buborékokat hoz létre, és ezekről rugaszkodnak tovább.

Madárodú takarítást végeztek az állatkertben

A Magyar Madártani Egyesület munkatársa, Somoskői Péter vezetésével az elmúlt hétvégén odútakarítást végeztek a Miskolci Állatkertben, fiatal segítők közreműködésével. Az állatkert területén évek óta kihelyezett mesterséges odúk takarítását évről-évre szükséges tavassal elvégezni, hogy márciustól beköltözhessen a kékcinegék, széncinegék, légykapók, csuszkák. A mesterséges odúk kihelyezése azért szükséges, mert a korhadt öreg fákat az erdőgazdálkodás során kivágják, ezért próbálják több helyen pótolni az eredeti fészkelőhelyeket. A takarítás során sok érdekes információ elhangzott az itt fészkelő madarakról, életmódjukról, emellett az odúkban sokszor idegen odúfoglalókat – pl. pelét vagy darázsfészket – is találtak a segítők. Az MME tagokon és az érdeklődőkön kívül, idén nagy számban a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjai vettek részt a munkában. A segítséget az Állatkert egy állatkerti belépővel köszönte meg a résztvevőknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!