Nagyvilág

2008.11.02. 09:41

Berlin az orosz maffia középeurópai központja

<p>A hajdani Szovjetunió felbomlása óta, London mellett a német főváros lett az orosz szervezett bűnözés másik európai centruma - jelentette rendőrségi forrásokra hivatkozva vasárnap a berlini rádió.</p>

A Tartományi Bűnügyi Hivatal (LKA) berlini illetékesei nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy különbséget tegyenek az olasz stílusú maffia és az egykori Szovjetunió területéről érkezett kriminális csoportok tevékenysége között. "Az itáliai maffiózók működésére a lokalitás és a szoros családi kötődés jellemző, míg a kelet-európai államok bűnözői nemzetközi hálózatban aktívak és szinte tisztán közgazdasági alapon működnek" - idézte vasárnap a berlini rádió az LKA egyik szakértőjét.

Megfigyelők szerint külföldön főleg New Yorkra és Londonra, vagyis az angol nyelvterületre koncentrál az orosz maffia. Noha Berlin csak a fal 1989-es leomlása után vált a szláv szervezett bűnözők közép-európai központjává, a német fővárosban történelmi hagyományai vannak a - zömében becsületes - orosz polgárok jelenlétének.

A 90-es évek eleje óta tömegesen települtek át egykori szovjet lakosok a világ legnagyobb államából az újraegyesített Németországba. Noha a bonni, majd berlini kormány komoly anyagi segítséget adott Moszkvának, hogy a német ősökkel rendelkező emberek - főleg a Volga folyó térségében és Nyugat-Szibériában - jobb életkörülmények között élhessenek az ex-Szovjetunió területén, mégis százezrek az úgynevezett "késői áttelepülés" mellett döntöttek.

1994-ben például, amikor a hajdani Vörös Hadsereg utolsó katonái is elhagyták Németország keleti tartományait, 213 ezer legális bevándorló érkezett a Független Államok Közösségéből az NSZK-ba. A következő esztendőben 209 ezer, míg még 1996-ban is 172 ezer áttelepülőről szóltak a statisztikák. A bevándorlási hullám jelentősen mérséklődött az elmúlt években, sőt az első csalódott családok már el is hagyták Németországot, de így is erős struktúrája fejlődhetett ki a zsarolásra, pénzbehajtásra és pénzmosásra, luxusautó-lopásra, prostitucióra, kábítószer-kereskedelemre specializálódott orosz maffiának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!