Nagyvilág

2010.10.07. 15:19

Nobel-díjasok tiltakoznak a brit bevándorlási szabályok korlátai ellen

<p>A fizikai Nobel-díj idei két orosz kitüntetettje további nyolc Nobel-díjassal közösen arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy a korlátozó brit bevándorlási szabályok akadályozzák, hogy a világ legjobb koponyái Nagy-Britanniában dolgozzanak.</p>

A tiltakozás oka, hogy az Európai Unión kívüli országokból érkezők számát erősen korlátozza a brit bevándorlási törvény. "Nagy-Britannia régóta a globális kutatások fellegvára. Nemcsak világszínvonalú intézményei, hanem kultúrája révén is vonzotta a legjobb tudósokat."- ez áll abban a nyílt levélben, amelyet a Nobel-díjasok a londoni Timesban jelentettek meg.

Focisták is szóba kerültek

A levél szerint a külföldről Nagy-Britanniába érkező tudósok az ott végzett kutatómunkájukkal a brit tudományt és társadalmat is gazdagították, erősítették évtizedeken keresztül. A bevándorlási kvóta azonban "kárt okoz annak, hogy a legtehetségesebb külföldi fiatalok, elismert tudósok jöhessenek dolgozni a szigetország egyetemeire és cégeihez."

A Nobel-díjasok a levélben tiltakoznak az ellen, hogy brit kormány korlátozásokat alkalmaz, ugyanakkor kivételeket is tesz az EU-n kívüli országokból érkező focistákkal. "Szomorú, hogy ugyanezt az elbírálást nem kapják meg a tudósok és mérnökök"- írták a Nobel-díjasok. Az aláírók között szerepel a két orosz tudóson kívül egyebek mellett a 2007-es orvosi Nobel-díj kitüntetettje Martin Evans, és az 1996-os kémiai Nobel-díj nyertese Harry Kroto.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!