Nagyvilág

2011.02.19. 18:48

Kiszabadultak iráni börtönükből a német újságírók

<p>Irán - Kiszabadult október óta tartó iráni fogságából két német újságíró, húszhónapos börtönbüntetésüket ugyanis fejenként ötvenezer dolláros pénzbírságra változtatta a bíróság.</p>

A Bild am Sonntagnak dolgozó riportereket az iráni nemzetbiztonsági törvény megsértéséért ítélték húsz hónap börtönre. Akkor tartóztatták le őket, amikor interjút készítettek a házasságtörés miatt halálra kövezésre ítélt Sakineh Mohammadi Ashtiani fiával és ügyvédjével. A börtönt végül a német újságírók különleges helyzetük miatt úszták meg, illetve azért, mert a bíróság szerint csak eszközök voltak az ügy többi vádlottja kezében. Az ítéletben szó esik az iszlám könyörületességéről is.

Január végén a Mehr iráni hírügynökség az ország főügyészére hivatkozva azt írta, hogy a német újságírók turistaként érkeztek az országba, és azért tartóztatták le őket, mert nem kértek újságíróvízumot, és illegálisan dolgoztak az országban. A riporterek elleni vádak közé tartozott az is, hogy kapcsolatba léptek a "forradalomellenes csoportokkal".

Wolf-Ruthart Born német külügyminiszter-helyettes még januárban tárgyalt az újságírókról Teheránban. Ugyancsak a múlt hónapban Ali Akbar Salehi iráni külügyminiszter bocsánatkérést követelt a Bild am Sonntagot is kiadó Axel Springer német kiadóvállalattól. December végén a fogvatartott újságírók találkozhattak családtagjaikkal, akik a német kormány kérésére látogathatták meg őket. Az eseményt az iráni állami tévé is bemutatta.

A nagy nemzetközi visszhangot kiváltó halálra kövezésre ítélt Mohammadi Ashtiani ügyében - a nőt a házasságtörés mellett azzal is vádolták, hogy kapcsolata volt férje gyilkosával is - a halálos ítéletet az iráni bíróság először tíz év börtönre változtatta. Aztán egy másik ítéletben mégis halálra ítélték. A nő újságíróknak idén januárban azt mondta, azt tervezi, beperel egy csomó embert - köztük a most szabadon engedett német riportereket is -, mert megszégyenítették őt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!