Nagyvilág

2011.05.21. 19:18

Beiktatták hivatalába Elefántcsontpart elnökét

<p>Elefántcsontpart - Ünnepélyes keretek között beiktatták hivatalába szombaton Alassane Ouattara elefántcsontparti elnököt, aki az ország újraegyesítését ígérte az elnökválasztást követő, több hónapig tartó összecsapások után.</p>

A hivatalos elefántcsontparti adatok szerint majdnem háromezer ember halt meg a tavaly novemberi elnökválasztást követő összecsapásokban, miután a vesztes előző elnök, Laurent Gbagbo nem volt hajlandó átadni a hatalmat Ouattarának.

"Itt az idő, hogy újra egyesítsük az elefántcsontparti embereket" - jelentette ki Alassane Ouattara a beiktatási ünnepségén mondott beszédében. Az elnök "történelmi pillanatként" jellemezte beiktatását, amelyet a demokrácia győzelmének, és egész Afrika sikerének nevezett.

A 69 éves politikus köszönetet mondott a nemzetközi közösség őt támogató országainak, külön kiemelve az ország egykori gyarmatosítóját, Franciaországot. Az ünnepségen ott volt Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és több afrikai vezető is.

A hatalmáról lemondani nem akaró, és ezzel több hónapig tartó konfliktust kirobbantó Laurent Gbagbót április 11-én fogták el Ouattara erői, a francia hadsereg támogatása mellett. Az elnökválasztást követő összecsapásokban az új elefántcsontparti kormány adatai szerint majdnem háromezer ember halt meg, és több tízezren menekültek el az országból.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!