Nagyvilág

2011.05.16. 12:41

Magyar erdésztudós emlékművét avatták fel Ukrajnában

<p>Magyar és ukrán erdészek az Ungvárhoz közeli Nevicke várának tövében felavatták a híres XIX. századi erdésztudós, Wagner Károly kétnyelvű emlékművét – adta hírül hétfőn a kárpátaljai UA-Reporter hírportál. A magyar küldöttséget Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízott vezette.</p>

Wagner Károly (1830-1879) emlékének megörökítése néhány hónapja, az Ungvári Erdészeti Vállalat küldöttségének magyarországi látogatása során vetődött fel. Az ötlet nem volt új keletű, mivel a XIX. század végén - XX. század elején ugyanitt egy obeliszk, egy hársfák övezte sétány, továbbá számos díszfát is tartalmazó arborétum hirdette a kiváló magyar erdész emlékét. a nevickei várrom melletti tisztáson. Ez az emlékmű azonban a múlt század viharaiban megsemmisült. Megmaradtak viszont azok az amerikai duglas-, kanadai selyem- és európai vörösfenyők, amelyeket még ő maga ültetett, amikor a vár és környékének rendezését irányította. Ezek között került sor a hét végén az erdőtudós XXI. századi emlékművének felavatására.

Wagner Károly az 1866. december 9-én megalakult az Országos Erdészeti Egyesület alelnöke volt, később pedig a Pénzügyminisztérium erdészeti osztályát vezette. Különösen jelentős az Országos Erdészeti Egyesület megteremtésében kifejtett tevékenysége, valamint a selmeci akadémia magyarrá tétele. Ukrajnai emlékművének helyszíne egyébként arról is nevezetes, hogy 1888-ban ebben a várban tartották meg az Osztrák-Magyar Monarchia erdészeinek konferenciáját.

- Palkó István -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!