Nagyvilág

2011.07.22. 08:12

Sikerült kiemelni az iszapból az elsüllyedt orosz hajót

Hosszas próbálkozások után végre sikerült kiemelni a kujbisevi víztározó iszapjából az elsüllyedt Bulgarija utasszállító  hajót – jelentette péntek reggel a Korreszpondent hírportálja.

Hosszas próbálkozások után végre sikerült kiemelni a kujbisevi víztározó iszapjából az elsüllyedt Bulgarija utasszállító  hajót – jelentette péntek reggel a Korreszpondent hírportálja.A július 10-én szerencsétlenséget szenvedett sétahajó kiemelését eddig nagyban nehezítette, hogy a víztározó fenekén felhalmozódott vastag iszapréteg valósággal beszippantotta magába és egyre erősebben fogva tartotta a hajótestet. A helyszínen dolgozó úszódaruknak először a hajó tatját, majd péntekre virradóra az orr-részt is sikerült kiszabadítani, így már nincs akadálya, hogy a nap folyamán kiemeljék a 20 méteres mélységből a Bulgarija roncsait.

Mint ismeretes, a Volga folyó tatárföldi szakaszán, több mint 200 emberrel a fedélzetén, közel két hete süllyedt el egy viharban egy 1955-ben gyártott utasszállító  hajó. A nyilvántartás szerint összesen 208 ember tartózkodott a fedélzeten, ebből ketten azonban előzőleg lemondták az utazást.

A mentőcsapatoknak 79 embert sikerült élve kimenteniük, köztük 50 turistát, 23 főt a személyzet tagjai közül, valamint 6 olyan személyt, akik nem szerepeltek az utaslistán. Szemtanúk szerint az erős hullámzásban a hajó váratlanul megdőlt, majd 8 perc leforgása alatt elsüllyedt. A szerencsétlenséggel kapcsolatban a hatóságok bűnvádi eljárást indítottak a Bulgariját üzemeltető cég vezetői és tulajdonosaival szemben.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!