Nagyvilág

2012.03.11. 21:31

Nem szünetel az oktatás a székelyföldi Háromkúton, ahol leégett az iskola

Kolozsvár, 2012. március 11., vasárnap (MTI) - Egy nem használt lakóházban kezdődik hétfőn az oktatás a székelyföldi Háromkúton, miután pénteken leégett a falu iskolája.

Kolozsvár, 2012. március 11., vasárnap (MTI) - Egy nem használt lakóházban kezdődik hétfőn az oktatás a székelyföldi Háromkúton, miután pénteken leégett a falu iskolája.A hét végén azonban egy használaton kívüli lakóházat iskolává alakítottak át a faluban. Egy gyergyószentmiklósi vállalkozó jóvoltából padok, szőnyegek, tábla is került az épületbe.

Amint a Székelyhon portál riportjából kiderül, az iskolának korábban otthont adó kétszobás faépület péntek hajnalban gyulladt ki, s hiába próbálta oltani a falu lakossága, pár óra alatt porig égett.

A tűz okát nem sikerült megállapítani. Az eredetileg üzletnek épült faháznak nem voltak kéményei, kályhacső vezette ki a fatüzelésű kályhák füstjét az épületből.

A 180 fős településre 2010 nyarán is az iskolája miatt irányult rá a figyelem. Akkor az árvíz pusztítása után indult médiakampány egy új iskola építéséért. Imre Anna tanítónő felhívására a római katolikus egyház telket adományozott az iskolaépítésre, gyergyószentmiklósi vállalkozók ingyen készítették el az új iskola terveit, és adományok is gyűltek az új intézmény számára. Most ezek is a lángok martalékává váltak. "Semmink nem maradt. Csak amit a gyerekek a táskájukban elvittek, annyi" - mondta el a Székelyhon újságírójának Imre Anna tanítónő.

Háromkút település közigazgatásilag a 32 kilométerre fekvő Gyimesközéplok községhez tartozik, közúton azonban a mintegy 35 kilométerre fekvő Gyergyószentmiklósról lehet könnyebben megközelíteni. A területet, amelyen fekszik, a Hargita megyével szomszédos moldvai Neamt megye is magának követeli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!