Nagyvilág

2012.06.13. 15:27

Államosíthatják a berlini vízműveket

Berlin, 2012. június 13., szerda (MTI) - Teljes egészében közösségi tulajdonba vehetik a részlegesen privatizált berlini vízműveket (BWB).

Berlin, 2012. június 13., szerda (MTI) - Teljes egészében közösségi tulajdonba vehetik a részlegesen privatizált berlini vízműveket (BWB).

Szerdai sajtójelentések szerint az RWE német energetikai konszern után a francia Veolia is felajánlotta a tulajdonrészét megvételre a német fővárosnak. Ezzel az utolsó akadály is elhárult a több mint egy éve tervezett államosítás előtt. Elemzők szerint biztosra vehető, hogy a tartományi rangú Berlin kormányzata megállapodik a két befektetővel.

A Veolia valószínűleg annak hatására döntött a részesedés eladása mellett, hogy a német versenyhivatal az előző héten a lakossági díjak csökkentésére kötelezte a berlini víziközmű-szolgáltatót.

Az RWE és a Veolia egyaránt 24.95 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a cégben. Az RWE tavaly kínálta fel részesedését, az irányár 800 millió euró volt. Beszámolók szerint jelenleg 650 millióról tárgyalnak a fővárossal, és a Veolia is nagyjából ekkora összegért adná el a tulajdonrészét.

A BWB a legnagyobb németországi víziközmű-szolgáltató társaság. A 4.500 főt foglalkoztató vállalat 3,9 millió fogyasztó ellátását biztosítja. A részleges privatizációt 1999-ben hajtották végre. A német főváros 50,1 százalékkal többségi tulajdonos maradt, de a cég vezetését átadta a szakmai befektetőknek és a privatizációs szerződésben garanciát vállalt arra, hogy az üzemeltetés nyereséges lesz a számukra.

A szerződést 2010-ben hozták nyilvánosságra, lakossági nyomás hatására. A városvezetés az államosítás mellett is lakossági nyomásra döntött. Az intézkedéstől a lakossági víz- és csatornaszolgáltatás díjának csökkentését remélik. Szakértők szerint nem várható jelentősebb díjcsökkenés az államosítástól.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!