Nagyvilág

2012.06.08. 18:41

Romániai választások - eltérő tapasztalatokat gyűjtöttek a kampányban a magyar pártok

Kolozsvár, 2012. június 8., péntek (MTI) - Eltérő tapasztalatokat gyűjtöttek a romániai önkormányzati választásokat megelőző négyhetes kampány során az erdélyi magyar politikai szervezetek.

Kolozsvár, 2012. június 8., péntek (MTI) - Eltérő tapasztalatokat gyűjtöttek a romániai önkormányzati választásokat megelőző négyhetes kampány során az erdélyi magyar politikai szervezetek.Nehéznek ítélte a vasárnapi önkormányzati választások kampányát Borbély László. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke egy marosvásárhelyi sajtótájékoztatón elmondta, az RMDSZ-nek erős negatív kampánnyal kellett szembesülnie, amely meglátása szerint magyarországi hatásra jelent meg Erdélyben. Hozzátette, ez a fajta kampány korábban nem jellemezte az erdélyi magyarságot. Borbély úgy vélte, a Magyar Polgári Párt (MPP) mellett kampányoló Kövér László és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) mellett kampányoló Németh Zsolt jobban tette volna, ha otthon marad. Az RMDSZ alelnöke ennek ellenére úgy látta, a kampány sokkal inkább szólt a jelöltek és a választók párbeszédjéről, mint a korábbi választásokat megelőző kampányok.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, Toró T. Tibor a négyhetes kampánynak egy pozitív és egy negatív tanulságát említette. Az MTI-nek elmondta, rendkívül biztatónak érzi, hogy amiként a jelöltjeik többsége is fiatal, a kampányrendezvények résztvevőinek a többsége is ebbe a korosztályba tartozik. "Ez, ha nem is a mostani a választásra, de a jövőre nézve mindenképpen biztató" - jelentette ki az EMNP elnöke. Azt is hozzátette, sok helyen tapasztalt félelmet az emberekben. "Attól félnek, hogyha nem az RMDSZ-re szavaznak, akkor valami baj történik. Ez egy húszéves lelki terrornak a következménye" - jelentette ki az EMNP elnöke.

A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, Szász Jenő sajnálatosnak tartotta, hogy nem sikerült az általa szorgalmazott ellenzéki összefogás "az 1989 előtti gyökerekkel rendelkező RMDSZ-szel szemben". Álláspontja szerint ugyanis ennek a szinergiája jelentősen megnövelhette volna az ellenzék erejét. Szász elismerte, mind a Nyirő József tervezett újratemetése miatt, mind Kövér László kampánylátogatása miatt sok szó esett a pártjáról a kampány idején. Nem tartotta azonban egyértelműnek, hogy az "ingyenreklámból" származó ismertség föltétlenül szavazatokká alakul át a vasárnapi választásokon.

A romániai önkormányzati választásokon első ízben versenyez három politikai szervezet a magyarok szavazataiért. A pártoknak szombaton reggel kell befejezniük a kampányolást. A szombati kampánycsend után vasárnap várják az urnákhoz a választókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!