Nagyvilág

2012.10.22. 17:54

Adóbevételi rekordot és gazdasági visszaesést hozhat az év vége Németországban

Berlin, 2012. október 22., hétfő (MTI) - Németországban minden korábbinál több adóbevétel keletkezhet az idén, ugyanakkor az év végén leállhat a gazdasági növekedés, és akár csökkenhet is a GDP a pénzügyminisztérium és a jegybank hétfőn közölt jelentése szerint.

Berlin, 2012. október 22., hétfő (MTI) - Németországban minden korábbinál több adóbevétel keletkezhet az idén, ugyanakkor az év végén leállhat a gazdasági növekedés, és akár csökkenhet is a GDP a pénzügyminisztérium és a jegybank hétfőn közölt jelentése szerint.

A berlini pénzügyminisztérium havi jelentése szerint szeptemberben a tartományokat és a szövetségi kormányt együttvéve összesen 50,8 milliárd euró adóbevétel keletkezett, ami 4,2 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Egy egyszeri tétel - a milliárdos nagyságrendű társaságiadó-visszatérítés - nélkül 7,5 százalékos lett volna a növekedés. A január-szeptemberi folyamatok arra utalnak, hogy az adóbevétel 2012 egészében a 600 milliárd eurós határt meghaladva új csúcsra emelkedhet.

A növekedés mindenekelőtt a foglalkoztatási helyzet további javulása és - az ezzel összefüggésben - növekvő fogyasztás hatása, hiszen az idén eddig a legnagyobb mértékben a forgalmi adóból és a személyi jövedelemadóból származó bevétel nőtt. Ez a két adófajta teszi ki a teljes adóbevétel 60 százalékát.

Ugyanakkor az utolsó negyedévben a gazdaság növekedési üteme jelentősen lassulhat, ennek oka a környezet kedvezőtlen alakulása, az euróövezeti válság elhúzódása és a világgazdasági növekedés lassulása - figyelmeztet a berlini pénzügyminisztérium.

A német jegybank (Bundesbank) is lassulásra számít. A frankfurti székhelyű intézmény havi jelentése szerint mindenekelőtt a nagy feltörekvő államok teljesítményén érezhető a világgazdasági konjunktúra lehűlése, ami visszaveti a német termékek és szolgáltatások iránti keresletet. Az export mellett az import is gyengülő tendenciát mutat, ami az ipari termelés visszaesését vetíti előre. Ugyanakkor az építőipar teljesítménye és a lakossági fogyasztás továbbra is bővül, de ez valószínűleg nem tudja ellensúlyozni az exportra alapozott ipar visszaesését. Mindennek hatására az utolsó negyedévben a hazai össztermék (GDP) növekedése leállhat, de akár csökkenhet is a GDP - vélik a Bundesbank elemzői.

A német GDP a 2009-es rekord mértékű, 5,1 százalékos visszaesést követően 2010-ben 4,2 százalékkal, 2011-ben pedig 3 százalékkal nőtt. GDP-csökkenést legutóbb 2011 utolsó negyedévben regisztráltak.

-MTI-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!