Nagyvilág

2012.12.02. 11:19

Második forduló az olasz balközép miniszterelnökjelölt-választásán

Róma, 2012. december 2., vasárnap (MTI) - Feszültségben kezdődött az olasz balközép Demokrata Párt (PD) miniszterelnökjelölt-választásának vasárnap este nyolc óráig tartó második fordulója Pierluigi Bersani PD-főtitkár és Matteo Renzi firenzei polgármester között.

Róma, 2012. december 2., vasárnap (MTI) - Feszültségben kezdődött az olasz balközép Demokrata Párt (PD) miniszterelnökjelölt-választásának vasárnap este nyolc óráig tartó második fordulója Pierluigi Bersani PD-főtitkár és Matteo Renzi firenzei polgármester között.A november 25-i első forduló legtöbb szavazatot szerző két jelöltje, a több mint 44 százalékkal szereplő Bersani és a több mint 35 százalékkal másodiknak befutó Renzi között választhatnak a PD tagjai és szimpatizánsai.

Az előrejelzések a párt régi generációját képviselő Bersanit tartják esélyesnek, miután az első fordulóban harmadikként végző Nichi Vendola, a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) és Puglia tartomány elnöke arra kérte korábbi támogatóit, hogy a PD-főtitkárra szavazzanak. Az újságok a meglepetést sem zárták ki, hangsúlyozva, hogy Bersani csak akkor arat "legitim" győzelmet, ha jelentős előnyt szerez kihívójával szemben.

A voksolás feszült hangulatban kezdődött, miután Renzi megkérdőjelezte azt a jelöltek által előzetesen egyeztetett szabályt, miszerint a második fordulóban csak azok szavazhatnak, akik már az elsőben is részt vettek. Százezer, az első fordulóról távol maradó, de most voksolni akaró jelentkezett, de a PD választási bizottsága a kérelmek 90 százalékát elutasította.

"Aki mégis szavazni akar, menjen az urnákhoz"- üzente híveinek Renzi, ami a sajtó szerint szavazási káoszt teremthet. Renzi megnyugtatásul bejelentette, hogy vereség esetén senkit sem fog csalással vádolni.

Bersani a "baráti tűz" elkerülésére intett, hangsúlyozva, hogy a PD egyetlen ellensége a Silvio Berlusconi vezette jobbközép.

Elemzők szerint az eredménytől függetlenül a PD miniszterelnökjelölt-választása győztesének hétfőtől már az esetleges kormánycsapaton kell dolgoznia a becslések szerint 34 százalékos támogatottságú olasz balközép élén.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!