Nagyvilág

2012.12.01. 16:25

Romániai választások - Szabadnapot adnak az egyetemistáknak

Bukarest, 2012. december 1., szombat (MTI) - Szabadnapot adnak december 10-ére, hétfőre az egyetemi hallgatóknak Romániában, hogy részt vehessenek az előző napi parlamenti választáson - jelentette be szombaton Victor Ponta miniszterelnök.

Bukarest, 2012. december 1., szombat (MTI) - Szabadnapot adnak december 10-ére, hétfőre az egyetemi hallgatóknak Romániában, hogy részt vehessenek az előző napi parlamenti választáson - jelentette be szombaton Victor Ponta miniszterelnök.Romániában december 9-én rendeznek parlamenti választásokat. Az egyéni választókerületes rendszerben mindenki ott adhatja le voksát, ahol a választási névjegyzékben szerepel: ez alól csak a külföldön tartózkodó román állampolgárok képeznek kivételt. Ezért a más városokban tanuló egyetemistáknak haza kell utazniuk, ha élni akarnak választási jogukkal.

A miniszterelnöktől egy - a kormány nyílt napján részt vevő - egyetemi hallgató kérte, hogy legyen szabadnap a választás utáni hétfő. A miniszterelnök nem sokkal később bejelentette, hogy konzultált az oktatási tárca vezetőjével, aki beleegyezett a javaslatba.

"Azt szeretnénk, hogy minél többen szavazzanak, mert minden voks fontos" - tette hozzá Victor Ponta.

A fiatalember arra is rákérdezett, hogy a hazautazáshoz ingyenes menettérti vonatjegyeket is kapnak-e az egyetemisták: erre a kormányfő annyit mondott, hogy "megpróbálják elintézni".

A romániai egyetemisták szervezeteinek országos szövetsége (ANOSR) néhány napja hivatalos átiratban figyelmeztette a kormányt, hogy a román törvények éppen azokat korlátozzák választójoguk gyakorlásában, akik hosszú távon leginkább érdekeltek az ország jövőjének alakulásában. A szövetség ezért hivatalosan is kérte: biztosítsanak ingyenességet december 7. és 10. között a közszállítási járműveken, és adjanak szabadnapot december 10-én a romániai egyetemistáknak.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!