Nagyvilág

2013.01.04. 14:44

Kétmilliárd éves meteorit Marokkóban

A kőzet a tudósok szerint a Marsról származik, ráadásul tízszer több vizet tartalmaz, mint az eddigi bármelyik, a vörös bolygóról származó lelet.

A kőzet a tudósok szerint a Marsról származik, ráadásul tízszer több vizet tartalmaz, mint az eddigi bármelyik, a vörös bolygóról származó lelet. A Northwest Africa (NWA) 7034 nevű meteorit a második legrégebbi marsi kőzet az eddig 110 névvel címkézett lelet közül, amit a Földön találtak. – Olyan időkből származik, amiről nem sokat tudunk még, hogy milyen lehetett a Marson – újságolta a hírt Carl Agee, az Új-Mexikói Egyetem geológusa a Discovery Newsnak.

A legújabb elméletek szerint a Mars régen jóval melegebb volt, mint most és minden bizonnyal jelentős részét víz borította, de atmoszférájának elvesztése után sivatagos és száraz, lakhatatlan bolygóvá vált.

A kőzet víztartalma relatíve magas, hisz szemben az átlagos milliónkénti 200-300 egységgel, 6 000-et tartalmaz, ami a nálunk is megtalálható, vulkánkitörések során létrejövő bazaltos kőzetekhez hasonló.

A Black Beauty, vagyis Fekete Szépség névvel becézett, közelmúltban, Marokkóban felfedezett marsi meteorit parányi szén részecskéket is tartalmaz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!