Nagyvilág

2013.01.20. 15:22

Mali - Németország további támogatást nyújthat az intervencióhoz

Berlin, 2013. január 20., vasárnap (MTI) - Németország hamarosan növelheti a Maliban indított nemzetközi katonai akcióhoz nyújtott támogatást, erre utal több vezető politikus hétvégi nyilatkozata, amely szerint határozottabb német szerepvállalásra van szükség a nyugat-afrikai országban indított akcióban.

Berlin, 2013. január 20., vasárnap (MTI) - Németország hamarosan növelheti a Maliban indított nemzetközi katonai akcióhoz nyújtott támogatást, erre utal több vezető politikus hétvégi nyilatkozata, amely szerint határozottabb német szerepvállalásra van szükség a nyugat-afrikai országban indított akcióban.Németország jelenleg két Transall típusú katonai szállító repülőgéppel vesz részt a Franciaország által indított műveletben. Norbert Lammert, a Bundestag elnöke szerint nem volna helyénvaló, ha ezzel kimerülne a német támogatás. A két gép felajánlásával "inkább csak az első jelzés lehet" arról, hogy Németország nem vonja ki magát a feladat alól, mint a 2011-es líbiai polgárháború esetében - fejtette ki a törvényhozás alsóházának konzervatív elnöke egy hétvégi lapinterjúban.

Az ellenzéki szociáldemokraták és a Zöldek részéről is többen jelezték elégedetlenségüket a német szerepvállalás mértékével. Úgy vélték, Németország nagyobb logisztikai és orvosi támogatást nyújthatna az akcióhoz. Harcoló egységek bevetésének gondolatát valamennyien elutasították. Ezt a lakosság sem támogatja, egy vasárnap megjelent felmérés szerint a németek 59 százaléka ellenzi, hogy német csapatokat küldjenek Maliba.

Ugyanakkor az Európai Unió katonai kiképző missziójában a Bundeswehr - a német hadsereg - szakértői is részt vesznek - írta Guido Westerwelle német külügyminiszter vasárnap a Bild am Sonntag című lapban megjelent vendégkommentárban. Németország várhatóan az intervenció finanszírozásából is részt vállal - derül ki a cikkből, amely szerint a január végére Addisz-Abebába szervezett adományozó konferencián Németország "a felelőssége tudatában" jár el majd. Westerwelle hangsúlyozta, hogy "nem hagyhatjuk cserben Afrikát", mert akkor "Afrika problémái a mi problémáink lesznek".

Mali északi részét az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez is kötődő iszlamisták foglalták el tavaly, kihasználva egy katonai puccs adta hatalmi űrt és a tuareg nomádok lázadását. Az elmúlt hét végén Franciaország katonai műveletet indított az országban, hogy segítse a helyi hadsereget az iszlamisták elleni fellépésben.

 

 

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!