Nagyvilág

2013.04.17. 19:34

Oroszország nemzetközi körözést adott ki a Hermitage Capital vezetője ellen

Moszkva, 2013. április 17., szerda (MTI) - Oroszország nemzetközi körözést adott ki másfél hete William Browder, a Hermitage Capital amerikai befektetési alap vezetője ellen - derült ki szerdán a brit férfi ügyében összeült moszkvai bíróságon.

Moszkva, 2013. április 17., szerda (MTI) - Oroszország nemzetközi körözést adott ki másfél hete William Browder, a Hermitage Capital amerikai befektetési alap vezetője ellen - derült ki szerdán a brit férfi ügyében összeült moszkvai bíróságon.

Szergej Magnyitszkij, a 2009-ben moszkvai vizsgálati fogságban elhunyt orosz ügyvéd volt cégének vezetőjét azzal vádolják az orosz hatóságok, hogy 1999 és 2004 között törvényellenesen vásárolt Gazprom-részvényeket. Moszkva szerint ebben Magnyitszkij is segítette Browdert.

Mihail Alekszandrov, az orosz belügyminisztérium szervezett bűnözés és korrupció elleni főosztályának vezetője kedden közölte, hogy William Browder tevékenységével 3 milliárd rubel (körülbelül 24 milliárd forint) kárt okozott Oroszországnak. Gyanújuk szerint az üzletember hozzá akart férni az orosz állami gázóriás pénzügyi kimutatásaihoz, amelyek stratégiai jelentőséggel bírnak Oroszország számára.

A brit üzletember ellen - aki 2005-ig Putyin támogatójának számított - nagy összegű adócsalás miatt az idén per indult Oroszországban. William Browdert 2005-ben Oroszország nemzetbiztonságára veszélyes személynek nyilvánították és kitiltották az országból.

A moszkvai Tverszkoj kerületi bíróság szerdai tárgyalásán az is elhangzott, hogy a brit hatóságok megtagadták az orosz idézés átadását a Hermitage Capital vezetőjének arról, hogy büntetőeljárást indítottak ellene. Londonban a William Browder elleni eljárást Nagy-Britannia szuverenitásának és biztonságának veszélyeztetéseként értékelik - írta a weekjournal.ru orosz internetes hírújság.

A Hermitage Capital befektetési alapnál kabarénak minősítették a Browderrel szembeni büntetőeljárást és az orosz gyanúsítgatásokat, és úgy vélték, hogy Moszkva ezzel csak az Egyesült Államokban tavaly év végén elfogadott, Szergej Magnyitszkijról elnevezett törvényi záradékhoz hasonló európai büntető intézkedéseket akarja megakadályozni.

Március elején a Gazprom médiacsoportjának tulajdonában lévő orosz NTV televízió Browdert úgymond leleplező filmet vetített. A Hermitage Capital vezetője már január végén arra panaszkodott, hogy szerinte Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő egy Davosban adott televíziós interjúban fizikai leszámolással fenyegette meg őt, amikor kijelentette: "sajnálatos, hogy Szergej Magnyitszkij elhunyt, William Browder azonban még mindig él és szabad."

http://www.weekjournal.ru/society/news/25364.htm

- MTI -  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!