Nagyvilág

2013.05.16. 12:20

A lakossági rezsiköltségek jelentős emelésére készülnek Ukrajnában

Kijev, 2013. május 16., csütörtök (MTI) - Az áram-, a gáz- és a vezetékes vízszolgáltatás lakossági díjainak jelentős emelésére készül az ukrán állam - hozta nyilvánosságra csütörtökön az ukrán média.

Kijev, 2013. május 16., csütörtök (MTI) - Az áram-, a gáz- és a vezetékes vízszolgáltatás lakossági díjainak jelentős emelésére készül az ukrán állam - hozta nyilvánosságra csütörtökön az ukrán média.

A Kommerszant-Ukrajina című napilap szerint az állam még az idén szeretné az áramszolgáltatás díját 25 százalékkal, a gázét pedig 20 százalékkal megemelni. A jelenleg államilag dotált lakossági gázdíj piaci szintre emelése a Nemzetközi Valutalap (IMF) egyik fő feltétele ahhoz, hogy újabb hitelt nyújtson Ukrajnának. Kijev 15,4 milliárd dolláros hitelt szeretne felvenni az IMF-től. Április 10-én a Nemzetközi Valutaalap tárgyalóküldöttsége azonban úgy hagyta el Ukrajnát, hogy továbbra sem hozott döntést a kölcsön folyósításáról. Mikola Azarov kormányfő még a múlt hónap végén is azt állította, hogy nem fogja a kormány a lakossági és az ipari célú gázfogyasztás díját megemelni.

A döntést az állam egy úgynevezett energetikai kormányzati árszabályozásért felelős nemzeti bizottság hatáskörébe utalta. Ily módon - a lapnak név nélkül nyilatkozó forrás szerint - leveszik a politikai felelősséget az áremelésért a kormányról. Az újság ugyanakkor megjegyezte, hogy a bizottság vezetőjét személyesen Viktor Janukovics államfő nevezte ki, vagyis aligha tekinthető a testület tőle és a kormánytól függetlennek.

Más források szerint az idén nőhet a vezetékes vízszolgáltatás díja is, akár a mostani kétszeresére. Jelenleg ugyanis a lakossági díjak alig 60 százalékát fedezik a szolgáltatás valódi költségének. Egy köbméter vízért az ukránok átlagosan 3,63 hrivnyát, azaz kevesebb mint 110 forintot fizetnek, a valós költség viszont 5,97 hrivnya, azaz csaknem 180 forint.

Sajtóértesülések szerint egyedül a távfűtés díját nem készül egyelőre emelni az ukrán kormányzat.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!