Nagyvilág

2013.05.16. 08:27

Londoni elemzők: egész éves recesszió az euróövezetben

London, 2013. május 15., szerda (MTI) - Várhatóan az év egészét recesszióban tölti az euróövezet, és kérdéses, hogy jövőre beindul-e a növekedés a valutauniós gazdaságban - jósolták szerdai helyzetértékeléseikben londoni makrogazdasági elemzők.

London, 2013. május 15., szerda (MTI) - Várhatóan az év egészét recesszióban tölti az euróövezet, és kérdéses, hogy jövőre beindul-e a növekedés a valutauniós gazdaságban - jósolták szerdai helyzetértékeléseikben londoni makrogazdasági elemzők.

A Moody s Investors Service - a világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja - által összeállított, 2013-2014-re szóló, szerdán Londonban ismertetett globális makroelőrejelzés szerint az euróövezet a korábban vártnál valószínűleg mélyebb és hosszabb recessziót él át.

A ház közgazdászai 1 százalékpont kiterjedésű sávos előrejelzést használtak a bizonytalanságok tükröztetése végett.

Ennek alapján a Moody s táblázatos prognózisában az idei évre 1,00 százalékos GDP-visszaesés és stagnálás, 2014-re stagnálás és legfeljebb 1,00 százalék közötti növekedés szerepel az euróövezet várható gazdasági teljesítményének előrejelzési sávjaként.

A Moody s az euróövezet déli perifériájának összes gazdaságában mély recessziót vár az idén, és 2014-re sem jósol számottevő növekedést ebben a térségben. A cég közgazdászai szerdán ismertetett sávos rendszerű előrejelzésük alapján Spanyolországban 1,0-2,0 százalékos, Portugáliában és Olaszországban egyaránt 1,5-2,5 százalékos, Görögországban 5,0-6,0 százalékos GDP-zuhanást valószínűsítettek 2013-ra.

A Moody s elemzőinek várakozása szerint több euróövezeti gazdaság GDP-értéke hosszú évekig a pénzügyi válság előtt mért legutóbbi csúcsszintek alatt marad. A ház szakértőinek megfogalmazása szerint ez jelenti majd Európa "elvesztett évtizedét".

Ugyanezt állapította meg nemrég egy másik nagy londoni gazdasági elemzőház is.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai az euróövezet kilátásairól összeállított elemzésükben kimutatták, hogy a globális pénzügyi válság öt évvel ezelőtti elhatalmasodása óta eltelt húsz negyedévből tízben visszaesett az euróövezet gazdasági kibocsátása, és a cég szerint valószínűleg 2017-ig is eltarthat, mire a valutauniós gazdaság teljesítménye visszatér a válság előtti szintre.

A CEBR elemzői szerint ez azt jelenti, hogy az euróövezet növekedési szempontból "egy elvesztett évtized közepén jár".

Egy másik nagy londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics szakértői az euróövezet idei első negyedévi GDP-teljesítményéről szerdán kiadott első becslést kommentálva hangsúlyozták: kétlik, hogy a valutaunió a közeljövőben tartós kilábalási pályára állhatna.

A tavalyi utolsó negyedévvel összevetve az euróövezetben 0,2 százalékos volt a visszaesés az Eurostat részleges szerdai adatai szerint.

A Capital Economics londoni elemzői közölték: túlzottan derűlátónak tartják a 0,4 százalékos idei euróövezeti GDP-visszaesést valószínűsítő előrejelzési konszenzust, és a maguk részéről azt várják, hogy a valutauniós gazdaság teljesítménye inkább 2 százalékhoz közelebbi mértékben zuhan az idei év egészében.

Ez a legborúlátóbb euróövezeti GDP-prognózis a City elemzői közösségében, de az euróövezet gazdasági teljesítményére más nagy londoni házak is egyre rosszabb előrejelzéseket adnak.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai nemrégiben közölték, hogy az eddigi prognózisukban szereplő 0,2 százalékról 0,6 százalékra módosították az euróövezeti gazdaság idei egész évi átlagos visszaesésére vonatkozó becslésüket.

A Standard & Poor s nemzetközi hitelminősítő az idei európai kilátásokról befektetőknek összeállított, minap Londonban ismertetett - "A recesszió gödrében" címet viselő - új prognózisában azzal számolt, hogy az euróövezet hazai összterméke 2013-ban átlagosan 0,5 százalékkal csökken, és jövőre is csak 0,8 százalékkal növekszik.

Az S&P azonban kidolgozott egy igen negatív alternatív forgatókönyvet is a vártnál esetleg hosszabb ideig elhúzódó recesszióra. Ennek megvalósulása esetén az euróövezetre az idén és jövőre is recesszió várna: a Standard & Poor s e negatív forgatókönyve szerint a valutauniós GDP-érték 2013-ban 1,6 százalékkal, 2014-ben 0,3 százalékkal csökkenne.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!