Nagyvilág

2014.04.07. 19:39

Sportcsuka nélkül maradt Putyin kancellárjának névrokona

Oroszország - Az Oroszországgal szemben bevezetett amerikai szankciók áldozata lett Szergej Ivanov, az orosz Elnöki Hivatal vezetőjének egyik névrokona.

Oroszország - Az Oroszországgal szemben bevezetett amerikai szankciók áldozata lett Szergej Ivanov, az orosz Elnöki Hivatal vezetőjének egyik névrokona.

A Szentpétervárott élő Szergej Ivanov teljesen jóhiszeműen járt el, amikor a világhálón egy amerikai internet-áruháztól rendelt magának sportcipőt. Már az óhajtott lábbeli árát is átutalta, amikor váratlanul üzenetet kapott, amelyben értesítik, hogy a neve szerepel azon orosz állampolgárok listáján, akiknek tilos bármilyen postai küldeményt feladni az Egyesült Államokból.

Némi utánajárást követően kiderült, hogy a szóban forgó USA-szankció tulajdonképpen csupán a Kreml hivatalvezetőjére vonatkozik, ám arra még a jól szervezett amerikai ügyintézés sem gondolt, hogy a tilalom egyúttal az Oroszországban élő összes Szergej Boriszovics Ivanovra is kiterjed, akiknek száma akár a több tízezret is elérheti. Az ártatlanul megszankciózott szentpétervári férfi végül is megkapta az óhajtott sportcsukát, ám ehhez az kellett, hogy a szomszédja nevében adja le újra a megrendelését.

Az esetről természetesen Vlagyimir Putyin Elnöki Hivatalának vezetője is tudomást szerzett, aki levélben kért elnézést névrokonától az akaratán kívül okozott kellemetlenségért. A Kremlben dolgozó Szergej Ivanov egyben meg is dicsérte civil sortársát, amiért saját példáján demonstrálta, hogy mennyire könnyedén kijátszhatók még a legszörnyűségesebb amerikai szankciók is.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!