Nagyvilág

2016.03.16. 17:26

Videó: Késhegyre tűznék a magyarokat az ukrán radikálisok

Ungvár - Magyarokat gyalázó és fenyegető rigmusok kíséretében rendeztek saját ünnepükön fáklyás felvonulást a hétvégén az ukrán újfasiszta szervezetek Ungváron.

Ungvár - Magyarokat gyalázó és fenyegető rigmusok kíséretében rendeztek saját ünnepükön fáklyás felvonulást a hétvégén az ukrán újfasiszta szervezetek Ungváron.

Nem mindennapi módon „hangolódtak” a hétvégén Kárpát-Ukrajna kikiáltásának évfordulójára a kárpátaljai radikális nacionalista tömörülések tagjai a kárpátaljai megyeszékhelyen. Többek közt a Karpatszka Szics, a Pravij Szektor, az Azov félkatonai szervezet mintegy 300 tagja tüntetett a város utcáin, fáklyás felvonulás keretében – írja a Kárpátalja.

Az álarcokat és különböző egyenruhákat viselő, meglehetősen agresszívan viselkedő résztvevők az ungvári Petőfi teret is útba ejtették. A költő szobra előtt elhaladva magyarokat gyalázó jelszavakat skandáltak, melyek közül a „Késhegyre a magyarokkal!” („Мадярів на ножі!”) volt a legbékésebb tartalmú.



A Karpatszka Szics közleményében szeparatizmussal és vandalizmussal vádolta meg a kárpátaljai magyarokat. Szerintük a magyar szavazókörzet és magyar többségi járás kialakítása iránti igényükkel az ország egységét fenyegetik, ráadásul – az ukrán törvénnyel szembemenve – sorra veszik fel a magyar állampolgárságot. A vandalizmus vádja alighanem abból ered, hogy a ruszin többségű Huszton nemrég ismeretlen tettesek megrongálták az egyik ukrán emlékművet.

A történtekről beszámoló ukrán sajtóban hivatkoznak ugyan az egyik videómegosztó portálon közzétett felvételre a nacionalisták ungvári menetelésről, melyből azonban időközben eltávolították a magyarellenes kirohanásokat tartalmazó szakaszt.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) március 15-i megemlékezése kedden zavartalanul zajlott le a megyeszékhelyen.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!