Nagyvilág

2016.04.04. 12:08

Az ukrán elnök is érintett az offshore-botrányban

Ukrajna - Petro Porosenko neve is szerepel azon a listán, amely az offshore-cégek tulajdonosainak nevét tartalmazza.

Ukrajna - Petro Porosenko neve is szerepel azon a listán, amely az offshore-cégek tulajdonosainak nevét tartalmazza.

Ukrajna első embere ahelyett, hogy az alkotmány és az elnökre vonatkozó törvények szerint megszabadulna a tulajdonában lévő vállalattól, nem is egy, hanem egyszerre három offshore-cégbe igyekszik átmenteni a Roshen csokoládébirodalomban lévő aktíváit – állítja az ukrán Hromadszke TV tényfeltáró újságírója. Az elnök kettős élete című műsorban Anna Babinec az óriási nemzetközi botrányt kavaró listára hivatkozik, amelyet egy panamai ügyvédi iroda belső iratanyagai alapján a német Süddeutsche Zeitung hozott nyilvánosságra.

A szóban forgó dokumentumban Petro Porosenkóval együtt összesen 20 ukrán üzletember és vezető politikus szerepel. Az államelnök mellet eddig csupán két név került nyilvánosságra. Az egyik egy Ukrajnában tevékenykedő angol üzletemberé, míg a másik Pavlo Lazarenkóé, aki 1996 júniusa és 1997 júliusa között volt Ukrajna miniszterelnöke, és akit minden idők egyik legkorruptabb ukrán politikusaként tartanak számon.

A kiszivárogtatás Ukrajna elnökére nézve azért is kínos, mivel csak nemrégiben jelentette be, hogy a nevével fémjelzett Roshen cégbeli részesedését egy bizalmi vagyonkezelőnek adta át. Ez szerinte tökéletesen megfelel a nemzetközi eljárásnak és az ukrán törvényeknek.

Azt, hogy a szóban forgó vagyonrész átruházása a saját offshore-cégein keresztül történik, Petro Porosenko személyesen még nem kommentálta. Az elnök jogi tanácsadói azt állítják, hogy az ilyen offshore-piramisok közbeiktatása minden további nélkül megfelel a nemzetközi piaci gyakorlatnak. Ezt olyankor alkalmazzák, mikor egy céget egy stratégiai befektetőnek kívánnak eladni – írja a RIA Novosztyi hírügynökség.

Elemzők szerint könnyen előfordulhat, hogy a nyilvánosságra került listán szereplő további 17 ukrán személy között még számos vezető politikus, elsősorban Julija Timosenko neve is szerepelni fog.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!