Nagyvilág

2016.04.29. 19:01

Bukaresti tűzvész - Megkezdődött a bírósági eljárás

Bukarest - A bukaresti negyedik kerületi bíróságon megkezdődött pénteken annak a hat vádlottnak a tárgyalása, akiket a legfőbb ügyészség vétkesnek tart a 64 emberéletet követelő tavaly októberi bukaresti tűzvészért.

Bukarest - A bukaresti negyedik kerületi bíróságon megkezdődött pénteken annak a hat vádlottnak a tárgyalása, akiket a legfőbb ügyészség vétkesnek tart a 64 emberéletet követelő tavaly októberi bukaresti tűzvészért.

A vádhatóság a tragédiába torkollott rockkoncert helyszínéül szolgáló Colectiv klub három tulajdonosa és a helyiséget lángra lobbantó tűzijátékot rendező pirotechnikai cég három képviselője ellen emelt vádat egyebek mellett gondatlanságból elkövetett emberölésért. A büntetőperben 139 magánszemély, 11 kórház és 5 további közintézmény polgári jogi igénnyel lépett fel a vádlottak ellen.

Az Agerpres hírügynökség által ismertetett vádirat szerint a klub tulajdonosai kiadásaik csökkentése érdekében nem tűzálló anyagokat használtak a helyiség hangszigeteléséhez, nyereségük növelése végett mégis a működési engedélyben szereplő létszámot jóval meghaladó tömegrendezvényekre adták bérbe a termet. A pirotechnikusok a legelemibb óvintézkedések nélkül szereltek fel és hoztak működésbe tűzijátékot a vészkijáratokkal nem rendelkező, zárt helyiségben.

Tavaly október 30-án mintegy 350-en vettek részt a Goodbye to Gravity együttes koncertjén. Az ügyészség által készíttetett szakértői jelentés megállapította, hogy alig fél perccel a hangszigetelés meggyulladása után már a teljes mennyezet lángolt, és égő szivacsdarabok csöpögtek az egyetlen kijárat felé menekülő, egymást taposó emberekre. A tűz mintegy két perc múlva az oxigénhiány miatt magától elkezdett kialudni, a termet pedig szén-monoxidot és más mérgező anyagokat tartalmazó sűrű fekete füst töltötte be.

A tragédia éjszakáján 27-en haltak meg, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba. Két hét alatt az áldozatok száma megduplázódott: a megégett légutakkal és füstmérgezéssel kórházba került sebesültek napokkal, hetekkel a tragédia után haltak bele a mérgezés szövődményeibe és a kórházi fertőzésekbe. Az utolsó, 64. áldozat március közepén, négy és fél hónappal a tűz után halt meg egy bukaresti kórházban.

A tragédia után elkeseredett emberek tízezrei vonultak utcára Bukarestben a hatóságok bűnös hanyagsága és a felelősséget elhárító korrupt politikusok ellen lázadva, majd a népharagra hivatkozva lemondott a korrupcióval vádolt Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és kormánya.

A büntetőper pénteki első napján a vádlottak hatósági felügyeletének 60 napos meghosszabbítását kérte az ügyész, ami ellen a védelem nem emelt kifogást.

A klub működési engedélyét kiadó kerületi polgármester és a szórakozóhely tűzrendészeti alkalmasságának ellenőrzését elmulasztó katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottja ellen a korrupcióellenes ügyészség (DNA) külön bűnvádi eljárást indított, de ez a vizsgálat még nem jutott a vádemelés szakaszába.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!