Nagyvilág

2016.09.20. 17:51

14 ezer liter sör fogyott Munkácson

Munkács - A kárpátaljai városban az idén rendezték meg az első sörfesztivált, melyet II. Rákóczi Ferenc 340. születésnapjának is szenteltek, mivel úgy tartják, hogy ő honosította meg Munkácson a serfőzést.

Munkács - A kárpátaljai városban az idén rendezték meg az első sörfesztivált, melyet II. Rákóczi Ferenc 340. születésnapjának is szenteltek, mivel úgy tartják, hogy ő honosította meg Munkácson a serfőzést.

Eddig soha nem látott tömegeket vonzott a hét végén a Munkácson először megrendezett Varisszke pévo-2016 (Városi sör-2016) sörfesztivál. Az ötnapos rendezvénysorozat során több tízezren látogattak el a Latorca parti városba, ahol a legendák szerint még a Nagyságos Fejedelem idején főzték ki az első adag sört.

A sörcsapok, kirakodó vásározók és mutatványosok kavalkádja közepette az első adatok szerint több mint 10 ezer liter gyári, és közel 4 ezer liter kézműves sör csurrant le a torkokon. A habzó serital mellé ezúttal a lacikonyhák a szokásos saslik és bográcsgulyás mellé kifejezetten sörkorcsolyának való harapnivalókat is kínáltak, a különféle sajtok, szárított halak, pirított zöldségektől, a sparhelten sült krumplin, disznófülön vagy párolt káposztán át egészen a főtt rákig.

Az fesztivál látványosságai között a koronát Munkács ezen alkalommal átadott és beüzemelt legújabb látványossága, a központi parkban beindított 30 méteres óriáskerék érdemelte ki. De sok nézőt vonzott a közeli emelvényen zajló folklórműsor forgataga is.

A sörnek és a sörfőzésnek évszázados hagyományai vannak Munkácson. A közeli Podheringen létesített első sörfőzde alapítólevelét maga írta alá II. Rákóczi Ferenc 1701. március 1-jén Munkácson. 1728-ban Rákóczi birtokai, így a podheringi sörgyár is a Schönborn grófi család tulajdonába kerültek. Sokan ezt a dátumot emlegetik a sörgyár második születésnapjaként mely az elkövetkező 216 évben méltán vált ismertté Európa szerte.

Sajnos, röviddel Ukrajna önállóvá válását követően, 1996-ban megszűnt Munkácson a sörgyártás. Jelenleg a részvénytársaság esetleg csak malátát termel (más sörgyárak részére), és egyéb kisegítő tevékenységgel foglalkozik.

- Palkó István -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!