Nagyvilág

2016.09.05. 19:36

Spanyolország az offshore-botrányba belebukott ipari minisztert jelölte a Világbank Igazgatótanácsába

Madrid - Spanyolország az offshore-botrányba belebukott ipari minisztert, José Manuel Soriat jelölte a Világbank Igazgatótanácsába; a döntést hétfőn az összes nagy parlamenti párt kifogásolta.

Madrid - Spanyolország az offshore-botrányba belebukott ipari minisztert, José Manuel Soriat jelölte a Világbank Igazgatótanácsába; a döntést hétfőn az összes nagy parlamenti párt kifogásolta.

José Manuel Soria április közepén nyújtotta be lemondását az ipari, energiaügyi és turizmusért felelős miniszteri posztról, miután a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott iratok alapján a sajtó beszámolt arról, hogy két, külföldi adóparadicsomban bejegyzett offshore cég igazgatója volt.

A volt miniszter lemondott parlamenti mandátumáról, a konzervatív Néppárt kanári-szigeteki elnökségéről, és bejelentette, hogy visszavonul a politikai élettől.

Mariano Rajoy spanyol ügyvezető miniszterelnök hétfőn a kínai Hangcsouban, a G20 csoport kétnapos értekezletén tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Soriat jelölése adminisztratív döntés volt, nem pedig politikai.

"Soria már elhagyta a politikát, nem képviselő, és kinyilvánította, hogy soha nem kíván visszatérni a politikába: ő egy tisztviselő" - mondta az ügyvezető kormányfő, hozzátéve, hogy a volt miniszter egy versenyben nyerte el a jelöltséget.

Soraya Sáenz de Santamaría miniszterelnök-helyettes korábban újságírók előtt elmondta: egy bizottság választotta ki Soriát a jelentkezők közül.

A jelölés nyilvánosságra kerülése nagy vitát kavart a spanyol belpolitika szereplői körében, a legnagyobb parlamenti pártok mind elfogadhatatlannak tartják a volt miniszter jelölését a Világbank Igazgatótanácsába. Ezért bírálták az ügyvezető kormányt, és követelték, hogy Luis de Guindos gazdasági miniszter a parlamentben adjon magyarázatot a döntésre.

A lépés megdöbbentette a Néppárt több vezető politikusát is. Alberto Núnez Feijóo, a galíciai autonóm közösség konzervatív elnöke hétfőn úgy nyilatkozott, hogy nagyon kockázatosnak tartja Soria jelölését, amelyet "nehéz megérteni".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!