Nagyvilág

2017.11.06. 18:12

Offshore-botrány - A brit adóhivatal látni szeretné a papírokat

London - A brit adó- és vámhivatal (HMRC) betekintést kért azokba a dokumentumokba, amelyek a legújabb offshore-kiszivárogtatással kerültek nyilvánosságra.

London - A brit adó- és vámhivatal (HMRC) betekintést kért azokba a dokumentumokba, amelyek a legújabb offshore-kiszivárogtatással kerültek nyilvánosságra.

Nagy-Britanniában a legnagyobb port az kavarta, hogy az offshore adóparadicsomok után máris csak Paradise-iratok (Paradise Papers) néven emlegetett dokumentumtömeg tanúsága szerint a brit korona vagyonportfolióját kezelő, a mindenkori uralkodó független jövedelemforrásaként szolgáló ősi hitbizomány is érintett az újabb nemzetközi offshore-botrányban.

A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője hétfői tájékoztatóján közölte: az HMRC teljes körű hozzáférést kért a kiszivárogtatott iratok közül azokba, amelyek brit cégeket vagy befektetőket érinthetnek.

A Downing Street szóvivője hangsúlyozta: az offshore-jellegű befektetések nem jelentenek automatikusan törvénysértést, de a brit adóhivatal éppen azért szeretne sürgős betekintést a papírokba, hogy tisztázni lehessen a hétvégi kiszivárogtatást kísérő "híresztelések" valóságtartalmát.

A közszolgáltatási és kereskedelmi alkalmazottak szakszervezete (PCS) hétfői nyilatkozatában az adóhivatalban zajló leépítések és irodabezárások azonnal leállítását követelte a konzervatív párti brit kormánytól.

A PCS közleménye szerint a brit költségvetés évente 120 milliárd font (42 ezer milliárd forint) adóbevételtől esik el a különböző adóelkerülése praktikák miatt, miközben az elmúlt néhány évben a felére csökkent az HMRC szakértői gárdájának létszáma.

Az ügyben hétfőn megszólalt az Amnesty International is. A világ legnagyobb emberi jogi szervezete Londonban kiadott közleményében sürgős cselekvésre szólította fel a világ kormányait az agresszív adóelkerülési módszereket alkalmazó vagyonos emberekkel és vállalatokkal szemben.

Az Amnesty International szerint a be nem fizetett adók kiesését a szegények szenvedik meg a leginkább.

Szégyenteljes, hogy a jelenlegi időszakban, amikor a kormányok világszerte az egészségügyi, az oktatási, a lakhatási és a jóléti kiadásokon takarékoskodnak, számtalan gazdag ember és cég tüntethet el dollármilliárdokat adóparadicsomokban - áll a globális jogvédő szervezet londoni nyilatkozatában.

A brit pénzügyminisztérium ugyancsak hétfőn közzétett állásfoglalásában hangsúlyozza ugyanakkor, hogy 2010 óta - amikor a Konzervatív Párt kormányra került - 160 milliárd fonttal (56 ezer milliárd forinttal) nőttek az adóbevételek az adóelkerüléssel szembeni fellépés eredményeként.

A pénzügyminisztériumi közlemény szerint ebben az összegben benne van az a 2,8 milliárd font is, amelyet azoktól sikerült behajtani, akik megpróbálták külföldre menekíteni pénzüket az adókötelezettségek elől.

Az HMRC kötelekében jelenleg 26 ezer fős szakértői állomány dolgozik az adóelkerülési ügyeken, és a kormány 800 millió fonttal növelte az adóhivatal finanszírozását - áll a pénzügyi tárca nyilatkozatában.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt vezetője a Brit Iparszövetség (CBI) hétfőn tartott éves kongresszusán felszólalva - arra a kérdésre, hogy II. Erzsébet királynőnek bocsánatot kellene-e kérnie, amiért a monarchia vagyonkezelője is belekeveredett a legújabb offshore-botrányba - kitérően úgy fogalmazott: mindenkinek, aki adóelkerülés céljából helyezett el pénzt adóparadicsomokban, nem csupán elnézést kell kérnie, de el kell ismernie azt is, hogy e magatartás milyen hatással van a társadalom egészére.

Corbyn szóvivője később hangsúlyozta: a Munkáspárt vezetője "nem kifejezetten a királynőt" szólította fel bocsánatkérésre, csak azt szeretné, ha a pénzüket adóelkerülés céljából adóparadicsomokba menekítők elismernék a társadalomnak általuk okozott károkat.

A 13,4 millió aktából álló kiszivárogtatott adattömeg tanúsága szerint a korona vagyonkezelésének feladatát különböző formákban 1399 óta ellátó, a mindenkori uralkodó ősi címe után jelenleg is a Lancaster hercegségének (Duchy of Lancaster) nevét viselő vagyonportfolió 2004-ben és 2005-ben hozzávetőleg 10 millió fontot helyezett el egy-egy olyan befektetési alapban, amelyek központja Bermudán, illetve a Kajmán-szigeteken van bejegyezve.

Jóllehet nincs jele annak, hogy a csaknem 500 millió fontos vagyonportfoliót kezelő Duchy of Lancaster bármiféle törvénysértést elkövetett volna, szakértők és kommentátorok egybehangzó véleménye szerint azonban a 91 esztendős II. Erzsébet királynőt minden bizonnyal meglehetősen kínosan érinti, hogy a monarchia ősi magánvagyon-kezelő intézménye offshore befektetési ügyletekbe keveredett.

Az uralkodónak mindazonáltal semmiféle befolyása nincs a Duchy of Lancaster befektetési döntéseire.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!