Nagyvilág

2018.10.25. 15:21

Az EP a neofasiszta és neonáci csoportok európai betiltását kéri

Brüsszel/Strasbourg - Az Európai Parlament aggodalommal figyeli a fasizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet terjedését, egyre elfogadottabbá válását, ezért a neofasiszta és a neonáci csoportok betiltására szólítja fel az Európai Unió tagállamait - szögezi le az uniós parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalásában.

Brüsszel/Strasbourg - Az Európai Parlament aggodalommal figyeli a fasizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet terjedését, egyre elfogadottabbá válását, ezért a neofasiszta és a neonáci csoportok betiltására szólítja fel az Európai Unió tagállamait - szögezi le az uniós parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalásában.

A képviselők 355 szavazattal, 90 ellenszavazat és 39 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban felhívták a figyelmet a határozott fellépés hiányára a rasszista és idegengyűlölő nézeteket valló és terjesztő csoportok ellen. A szankciók hiánya álláspontjuk szerint hozzájárult az idegenellenesség fokozódásához Európában.

Véleményük szerint a társadalom egészét érintő, de elsősorban a fekete európaiakat, az afrikai származásúakat, a zsidókat, a muszlimokat, a romákat, a nem uniós állampolgárokat, a szexuális kisebbségek tagjait és a fogyatékossággal élőket célzó erőszakos cselekedetek számának növekedéséhez az is hozzájárul, hogy egyes tagállamokban büntetlenséget élveznek a szélsőjobboldali csoportok.

A képviselők a gyűlölettel összefüggésben elkövetett bűncselekmények kivizsgálását végző rendőri egységek felállítását javasolták, valamint felszólították a tagállamokat arra, hogy ténylegesen tiltsák be az újfasiszta és neonáci csoportokat, illetve a nácizmust és a fasizmust magasztaló és dicsőítő valamennyi alapítványt vagy egyesületet.

Aggasztónak találták azt is, hogy egyes tagállamokban a politikai vezetők, pártok és bűnüldöző szervek, valamint a neofasiszták és neonácik összejátszásáról lehet hallani. Az EP ezért felszólította a tagállamokat, hogy egyértelműen ítéljék el és büntessék a politikusok és pártok gyűlölet-bűncselekményeit, gyűlöletbeszédét. Ezek a tettek ugyanis közvetlenül elfogadhatóvá teszik és ösztönzik a gyűlöletet és az erőszakot - mondták.

Az állásfoglalás végezetül felszólította a tagállamokat és a nemzeti sportegyesületeket - elsősorban a futballegyesületeket -, hogy lépjenek fel a főként stadionokban tapasztalható rasszizmus, fasizmus és idegengyűlölet ellen. A képviselők ezt a felelősök elítélése és megbüntetése révén, illetve az iskolákkal és civil szervezetekkel együttműködve a fiatal szurkolókat célzó pozitív nevelési programok által javasolták elérni.

Véleményük szerint az uniós tagállamoknak olyan programokat is indítaniuk kellene, amelyek segítik az erőszakos neofasiszta és neonáci csoportokból kilépőket. A képviselők hangsúlyozták továbbá az oktatás szerepét abban, hogy a fiatalok rendelkezzenek a vonatkozó történelmi ismeretekkel. Kiemelték, hogy egyértelműen el kell utasítani a múltbéli fasiszta rendszereket, valamint a holokauszt hiteles történetének ismeretét nem szabad természetesnek tekinteni.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy "teljes meggyőződéssel, de nehéz szívvel" szavazta meg a határozatot.

"Tragikusnak tartom ugyanis, hogy majdnem hét évtizeddel a fasiszták és nácik okozta világégés után Európa legfőbb törvényhozásában a fasiszta téveszmék szülte gyilkos erőszak ellen kell felemelni a szavunkat" - fogalmazott. Hozzátette: minden valódi demokrata, szocialista egyik legfontosabb politikai jelszava: soha többé fasizmust!

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!