Nagyvilág

2018.10.01. 14:30

Kreml: Putyin a haditechnikai együttműködésről is tárgyalni fog Indiában

Moszkva - Az orosz-indiai haditechnikai együttműködésről is tárgyalni fog Vlagyimir Putyin orosz elnök Narendra Modi indiai kormányfő indiai kormányfővel a hét második felében - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal hétfőn Moszkvában.

Moszkva - Az orosz-indiai haditechnikai együttműködésről is tárgyalni fog Vlagyimir Putyin orosz elnök Narendra Modi indiai kormányfő indiai kormányfővel a hét második felében - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal hétfőn Moszkvában.

Putyin csütörtökön és pénteken tesz majd hivatalos látogatást Indiában, amelynek vezetése sajtójelentések szerint az amerikai szankciófenyegetések ellenére is Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket kíván beszerezni. Peszkov nem bocsátkozott részletekbe a Putyin és Modi által aláírandó dokumentumokkal kapcsolatban.

Korábban az IndiaTV csatorna azt közölte, hogy a felek Sz-400-asok, valamint négy új orosz fregatt megvásárlásáról - amelyek közül kettőt Goában szerelnének össze - és AK-103-as gépkarabélyok indiai gyártásáról állapodhatnak meg. A lehetőségek között szerepel az első önálló indiai űrhajóscsapat oroszországi kiképzéséről történő megállapodás is.

Peszkov nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy Oroszország mikor szállítja le Szíriának a megígért Sz-300-as légvédelmi rendszert. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken, az ENSZ-közgyűlés általános vitája alkalmából megtartott New York-i sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a szállítás megkezdődött.

Moszkva azt követően határozott a szíriai légvédelem korszerűsítéséről, hogy az szeptember 17-én lelőtte egy orosz Il-20-as felderítő gépet, amikor szándékai szerint négy, Latakia tartománybeli objektumokat bombázó izraeli F-16-os harci gépre nyitott tüzet. Az orosz védelmi minisztérium szerint az Il-20-as pusztulásáért a felelősség az izraeli légerőt terheli, amely hibás helymeghatározással és mindössze egy perccel a támadása előtt figyelmeztette a szíriai orosz parancsnokságot. Ez megakadályozta, hogy az orosz gépet biztonságos területre navigálják.

Szeptember 24-én Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte, hogy Damaszkusz két héten belül meg fogja kapni az Sz-300-as rendszert.

Vlagyimir Putyin és Aleksandar Vucic szerb elnök kedden esedékes moszkvai tárgyalásairól szólva Peszkov közölte, hogy annak egyik témája a balkáni feszültség megnövekedése lesz, igaz, a több hónapja szervezés alatt lévő vizit azzal nem áll közvetlen összefüggésben.

Az orosz elnöki szóvivő kifejezte a Kreml kívánságát, hogy Macedóniában az ország névváltoztatásáról, valamint EU- és NATO-tagságáról megtartott népszavazás után is minden a törvényesség keretein belül maradjon.

Peszkov értetlenségének adott hangot az MI6 brit hírszerzés volt főnökének azzal a sajtónyilatkozatával kapcsolatban, amelyben Richard Dearlove sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a 2000-ben megtartott orosz elnökválasztás idején Vlagyimir Putyint támogatta. Dearlove a The Times című brit napilapnak kijelentette: engedélyezte Tony Blair akkori miniszterelnöknek, hogy Putyin elnökjelölttel együtt operapremieren vegyen részt a szentpétervári Mariinszkij Színházban, amivel annak az esélyeit javította.

"Őszintén szólva nem tudtuk, hogy az MI6 ad ki engedélyt a miniszterelnököknek arra, hogy rendezvényeken vehessenek rész, ez új információ a számunkra" - mondta Peszkov, hozzátéve, hogy a volt brit kémfőnök állításának többi vonatkozását Moszkva részéről nem kellene kommentálni.

Az orosz elnöki szóvivő ismételten elutasította, hogy a Szkripal-ügyben London által meggyanúsított Ruszlan Bosirovval kapcsolatos legújabb sajtóértesülésekről nyilatkozzon. A brit és az orosz médiában megjelent tényfeltáró jelentések állítása szerint Bosirov nem más, mint Anatolij Csepiga, az orosz katonai hírszerzés ezredese.

Peszkov megismételte, hogy Moszkva a kezdetektől kezdve felajánlotta az együttműködést Londonnal, és hogy a Szergej Szkripal és a lánya ellen március elején Angliában elkövetett sikertelen merényletkísérlet feltételezett tetteseinek beazonosítása a szakszolgálatok dolga, hivatalos forrásokból érkező adatok alapján.

A szóvivő nem erősítette meg azt a sajtóértesülést, amely szerint Moszkva az Egyesült Államokban elítélt, illetve fogva tartott Viktor Butra, Viktor Jarosenkóra és Marija Butyinára cserélné ki az Oroszországban terrorizmus címén elítélt, börtönében hónapok óta éhségsztrájkot folytató Oleh Szencov krími ukrán rendezőt.

"Nem tudom, hogy honnan vették ezt az információt, és hogy az min alapul" - mondta Peszkov.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!