Bulvár-celeb

2024.04.21. 10:51

Az alvás a legjobb szépségtipp, nézze csak meg a bizonyítékot

Mutatjuk, miként károsodik az arcunk, ha 7 óránál kevesebbet alszunk.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Olena Yakobchuk

Már eddig is ismert volt, hogy a kevés alvás növelheti a magas vérnyomás, és egy sor másik betegség kialakulásának kockázatát. Bár az egyéni különbségek miatt nincsenek hivatalos irányelvek, egészségügyi szakemberek szerint egy egészséges felnőttnek általában körülbelül hét-kilenc óra alvásra van szüksége.

Az alvás ugyanakkor nemcsak az energiaszintünkre és az egészségünkre van hatással, hanem az arcunk állapotára is. Egy alváskutatással foglalkozó cég, a Simba Sleep a gépi intelligenciát segítségül hívva megnézte, milyen módon hat alvási szokásunk az arcunkra - írja a LAD Bible nyomán az Origo.

A rosszul alvó 55 éves legalább 70-nek néz ki

Az AI összesen 2000 felnőtt adatait elemezte, majd a kapott eredmények alapján felrajzolta a 7 óránál kevesebbet és többet alvó emberek arcának változásait a különböző életszakaszokban.

A rossz alvás negatív hatásai 55 év fölött válnak a legszembetűnőbbé; a keveset alvók sokkal ráncosabbak lesznek, és öregebbnek néznek ki, mint azonos korú kipihentebb társaik. A fiatalabbak sem nyugodhatnak ugyanakkor meg, a kevés alvás miatt bőrük rosszabb állapotú lesz, kiszáradhat és hámlóssá válhat.

Éjszaka a bőr fontos munkát végez, például megújul, és új sejteket hoz létre. Ennek a természetes regenerációs ciklusnak a megzavarása azt eredményezi, hogy a szervezet nem kap elég időt arra, hogy helyreállítsa a bőrben jelentkező károkat”

– magyarázta Lisa Artis alváskutató.

 

Artis hozzátette, hogy a rossz éjszakai alvás a kortizolszint emelkedését váltja ki. Ez egy stresszválasz, amely során a szervezet elvonja a tápanyagokat és a vért a bőrtől, majd azokat a létfontosságú szervek felé szállítja. Ez az elvonás nagyban rontja bőrünk állapotát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában