csúcstalálkozó

2021.07.13. 10:02

Magyarország aktívan részt vesz a fenntartható élelmezésért folyó programokban

Magyarország sokoldalúan vesz részt a világ-élelmezési projektekben és elkötelezett a fenntarthatósági célok megvalósítása mellett – emelte ki az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) európai és közép-ázsiai hivatala informális regionális tanácskozásának hétfői megnyitóján Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a minisztérium keddi közleménye szerint.

A regionális találkozónak immár hagyományosan Budapest ad otthont. Bencsik Dávid köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Food Systems Summit (Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozó) nemzeti koordinátoraként az egészséges és fenntartható élelmiszer-előállítás és fogyasztás megvalósításáért és jó gyakorlatok bevezetéséért dolgozik. Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja a FAO „Fiat panis” (Legyen kenyér!) jelmondatának megvalósulását többek között az országban jól működő ösztöndíjprogram és FAO projektek finanszírozása révén – szögezte le Bencsik Dávid.

Az AM közleménye beszámol arról, hogy a rendezvényen az európai és közép-ázsiai régió országainak kormányzati képviselői mellett az üzleti, akadémiai és civil szférából érkező szakértők vesznek részt, akik áttekintik a FAO eredményeit és jövőbeni tevékenységét, prioritásait a régióban. A napirenden a FAO fenntartható fejlődési célok elérése érdekében végzett tevékenysége szerepel,

megvitatják többek között a családi gazdaságok, a digitalizáció, az értékláncok, a mezőgazdasági termelés fenntarthatósága, az iskolai étkeztetési programok helyzetét az európai és közép-ázsiai régióban.

Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese és európai, valamint közép-ázsiai regionális képviselője megnyitóbeszédében szólt a tanácskozás – és egyben a térség – központi témáiról: a hatékony, ellenálló és fenntartható agrár-élelmezési rendszerekről, a klímaváltozás és a járvány hatásairól, továbbá a vidéki térségekben élő nők és fiatalok helyzetéről – tájékoztatott közleményében az Agrárminisztérium.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!