először látható

2021.09.17. 11:56

Eddig ismeretlen Van Gogh-rajzot állítanak ki az amszterdami múzeumban

Az 1882 novemberéből származó tanulmányrajz egy későbbi festményhez készült és magántulajdonban van.

Amszterdam, 2021. szeptember 16. Vincent van Gogh holland művész újonnan felfedezett rajzát, az 1882-es Worn out című képhez (j) készített tanulmányt (b) mutatja be Teio Meedendorp holland művészettörténész az amszterdami Van Gogh Múzeumban 2021. szeptember 16-án. A magángyűjteményben őrzött vázlatot most először állítják ki nyilvánosan.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Peter Dejong

Egy eddig ismeretlen, Vincent van Gogh-nak tulajdonított tanulmányrajzot állítanak ki az amszterdami Van Gogh Múzeumban.

Az 1882 novemberéből származó Van Gogh-kép, egy tanulmányrajz egy későbbi festményhez, egy holland magángyűjteményben szerepelt eddig, és csak néhány szakértő ismerte. A neve elhallgatását kérő tulajdonos a múzeumot bízta meg azzal, hogy megállapítsa: a rajz, amelyen nincs aláírás, vajon Van Gogh-tól származik-e.

A stílus és a felhasznált anyagok – vastag ácsceruza és durva akvarellpapír – megfelelnek Van Gogh hágai rajzainak – mondta el a múzeum vezető kutatója, Teio Meedendorp.

Vincent van Gogh holland művész újonnan felfedezett rajza, az 1882-es Worn out című képhez készített tanulmány és a Van Gogh Múzeumban őrzött Worn out című kép az amszterdami múzeumban 2021. szeptember 16-án.
Fotó: Koen Van Weel / MTI/EPA/ANP

Emilie Gordenker, a múzeum igazgatója kiemelte: elég ritka, hogy egy új Van Gogh-ra bukkanjanak. Mint hozzáfűzte: nagyon büszkék rá, hogy bemutathatják a rajzot és történetét a látogatóknak.

A rajz a művész pályafutásának abból az időszakából származik, amikor számos tanulmányrajzot készített, hogy tökéletesítse tudását. Sokszor rajzolta ugyanazt a portrét. A múzeumnak is volt már egy hasonló tanulmányrajza a mestertől.

A rajzot, amely idős, kopaszodó férfit ábrázol, aki előre görnyedve ül egy fából készült széken, fejét a kezében fogva, a tulajdonos kölcsönadta a múzeumnak, ahol péntektől január 2-ig tekintheti meg a közönség.

Borítókép: Vincent van Gogh holland művész újonnan felfedezett rajzát, az 1882-es Worn out című képhez (j) készített tanulmányt (b) mutatja be Teio Meedendorp holland művészettörténész az amszterdami Van Gogh Múzeumban 2021. szeptember 16-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!