Életmű

2021.09.26. 10:47

Murakami Harukinak szentelt könyvtár nyílik Tokióban

Murakami Haruki japán írónak szentelt könyvtár nyílik jövő héten a tokiói Vaszeda Tudományegyetemen, az író alma materében kialakított könyvtár irodalmi kutatások, kulturális csereprogramok helyszíne és Murakami tisztelőinek találkahelye lesz.

Murakami Haruki japán író sajtótájékoztatót tart a tokiói Vaszeda Tudományegyetem róla elnevezett új könyvtárban 2021. szeptember 22-én.

Forrás: MTI / AP

Fotó: Eugene Hoshiko

A Murakami Haruki Könyvtár október elsején nyílik meg az egyetemen, hivatalos neve az Irodalom Nemzetközi Vaszeda Háza lesz.

A könyvtárban megtalálható Murakami mintegy háromezer könyve, kézirata és más anyagok, köztük műveinek tucatnyi idegen nyelvű fordítása, valamint az író hatalmas lemezgyűjteménye.

A könyvtárban van Murakami dolgozószobájának másolata, benne egy íróasztallal, könyvespolcokkal, lemezjátszóval és egy diákok által működtetett kávézóval, amely az író kedvenc kávéját szolgálják fel.

„Remélem, hogy ez egy olyan hely lesz, ahol a diákok szabadon gondolatokat cserélhetnek, egy szabad, páratlan és friss hely az egyetemi kampuszon”

– mondta a 72 éves Murakami szerdán a könyvtár megnyitását bejelentő sajtótájékoztatón.

A látogatók egy alagútszerű bejáraton léphetnek be az ötszintes épületbe, amelyet Kuma Kengo világhírű japán építész tervezett, aki nagy Murakami rajongó. Kengo volt a tokiói olimpiai stadion tervezője is.

Kuma elmondta, hogy az alagutak azt jelképezik, ahogyan ő elképzeli Murakami történeteit, amelykben az író gyakran utazik a valóság és a szürreális között.

„Szeretném, ha egy ilyen hely, halálom után épült volna, hogy békében nyugodjak és lenne valaki, aki gondoskodna róla. Kissé ideges vagyok, látva azt, hogy akkor valósult meg, amikor még élek”

– mondta az író.

Murakami ígéretet tett arra, hogy a lehető legtöbbel fog hozzájárulni a könyvtárhoz, amely jelenleg műveire összpontosít. Reményét fejezi ki, hogy kibővítik azt más szerzőkre is, hogy egy széles körű, folyamatosan működő kutatási helyi legyen.

A világ egyik legnépszerűbb regényírója 1979-ben jelentette meg a Hallgasd a szél dalát! című első regényét, amelyért azonnal irodalmi díjat kapott.

A 1987-ben kiadott Norvég erdő hozta el számára a hírnevet. Legutóbb 2017-ben jelent meg regénye Kisidancso Gorosi (angolul Killing Commendatore) címmel, amelyben a japán megszállók által 1937-ben elkövetett nankingi mészárlással foglalkozik.

2018 óta óta működteti a Murakami Rádiót, amely néhány havonta jelentkezik az éterben a Tokiói Rádió hullámhosszán. Az évek óta az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyeseként emlegetett író kamaszkorától vonzódik a zenéhez, feleségével korábban dzsesszklubot is vezettek. A rádióadásban kedvenc zenéit játssza, és hallgatói hozzászólásokat is fogad.

Borítókép: Murakami Haruki japán író sajtótájékoztatót tart a tokiói Vaszeda Tudományegyetem róla elnevezett új könyvtárban 2021. szeptember 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!