Tömegpánik a focimeccs után

2022.10.04. 14:05

Újabb tragikus hír érkezett az indonéziai stadionkatasztrófáról

Tovább emelkedett a tragédia halálos áldozatainak száma.

Könnygázt vetnek be rendőrök a szurkolók ellen a Kanjuruhan stadionban, az indonéziai Malangban 2022. október 1-jén

Fotó: H. Prabowo

Az indonéziai futballmeccs után múlt szombaton kitört tömeges pánik halálos áldozatainak száma 133-ra emelkedett, közöttük 37 kiskorú van – jelentette be kedden az indonéziai nőjogi és gyermekvédelmi minisztérium.

A sérültek száma meghaladja a 400-at.

Szombat este tört ki pánik és káosz egy focimeccs után Indonéziában, a kelet-jávai Malangban. A helyi Arema FC veresége miatt csalódott szurkolók üvegekkel és egyéb tárgyakkal dobálták meg a labdarúgókat és a játékvezetőket, majd elözönlötték a pályát. A rendőrség könnygázt vetett be a randalírozó szurkolókkal szemben, akik a kijárat felé rohantak, de a lökdösődésben sokan a földön végezték. Harmincnégy ember – köztük két rendőr – még a helyszínen meghalt, utána pedig még többen a kórházba szállítás vagy ellátás közben. A zavargások a stadionon kívül is folytatódtak, ahol a szurkolók felgyújtottak öt rendőrautót.

A tragédiához hozzájárulhatott, hogy egyes kijáratok – ismeretlen okokból – zárva voltak. Az indonéz rendőrség kedden arról tájékoztatott, hogy a stadion kijáratai ugyan nyitva voltak, viszont egyszerre csak két ember fért ki rajtuk, miközben több százan nyomultak a kapuk felé, hogy mielőbb kijussanak.

Egy rendőrségi vezetőt és az elitegységek kilenc tagját elbocsátották az ügy miatt, és tizennyolc rendőr ellen vizsgálat folyik annak felderítésére, ki a felelős azért, hogy könnygázt vetettek be a stadionon belül.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábban betiltotta a könnygáz használatát a stadionokban.

Úgy tudni, hogy a stadion túlzsúfolt volt, 42 ezer jegyet értékesítettek 38 ezer férőhelyre. A meccsre csak az Arema szurkolói válthattak jegyet, mert a csetepaté elkerülése érdekében az ellenfél, a Perszebaja szurkolóit eleve kitiltották a mérkőzésről.

Az indonéziai labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága egész életére eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől az Arema FC két tisztségviselőjét, a meccsek szervezésének fő felelősét, illetve a klub biztonsági vezetőjét. Az Arema FC továbbá köteles 250 millió rúpia (6,9 milliárd forint) pénzbírságot fizetni, és a szezon végéig már nem rendezhet mérkőzéseket.

Yusuf Kurniawan indonéziai futballkommentátor azt mondta: a pályára befutó szurkolók feltartóztatására bevetett könnygáz felszállt a lelátókra is, ahol az emberek fuldokolva próbálták megtalálni a kijáratokat. Az emberek pánikba estek, és halálra taposták egymást – mondta.

A futballhuliganizmus és a meccseket kísérő erőszak nem új keletű jelenség Indonéziában. A Save our Soccer (SOS) nevű jogvédő szervezet szerint a szombati baleset előtt 1995 óta 86 ember halt meg futballhoz kötődő erőszakcselekmények következtében. A mostani rendkívüli méretű tragédia azonban sokkolta az országot.

A FIFA és az Ázsiai Labdarúgó-szövetség tisztségviselői Indonéziába utaznak, hogy vizsgálatot folytassanak a malangi stadionban történtek után. 2023-ban Indonézia lesz a házigazdája a FIFA U20-as világbajnokságának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában