Eb-selejtező

2023.10.13. 09:56

A védelem összeállítása komoly fejtörést okozhat a szerbek ellen

Amennyiben a magyar labdarúgó-válogatott szombaton legyőzi a vendég szerb csapatot a selejtezősorozat hetedik fordulójában, akkor karnyújtásnyira kerül az Európa-bajnoki részvételtől – írja az MTI.

MW

A cél az egyenes ágon való kijutás az Eb-re

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Marco Rossi szövetségi kapitány veretlenül éllovas együttese újabb sikerrel hárompontos előnyre tenne szert a második szerbekkel szemben, a harmadik és ezúttal szabadnapos montenegróiaktól pedig öt pontra eltávolodna, így jövő kedden, a nyolcadik körben akár matematikailag is bebiztosíthatná a kijutását Litvániában. A döntetlen sem lenne rossz eredmény a magyaroknak, mert megőriznék vele az első helyüket, de akkor Montenegró lőtávolon, azaz három ponton belül maradna.

A nemzeti együttes egyik legnagyobb erőssége az volt az eddigi négy találkozón, hogy a védelme rendkívül stabil volt, mindössze egyetlen gólt kapott. Most viszont éppen a hátsó alakzat összeállítása okozhatja a legnagyobb fejtörést az immár magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakembernek, mivel a védelem vezére, Willi Orbán térdsérülése miatt nem bevethető. 

A problémát csak fokozza, hogy a másik két állandó kezdőnek számító belső védő közül a nyáron Hoffenheimbe igazolt Szalai Attila alig kap játéklehetőséget a klubjában, ami igaz az elsőszámú helyettesnek tekinthető ferencvárosi Botka Endrére is.

Ennek fényében a védekező középpályásoktól – vélhetően Styles Callumtól és a klubjában ugyancsak sokat mellőzött Nagy Ádámtól – ugyanolyan kiemelkedő teljesítményre lesz szükség, mint egy hónapja Belgrádban a 2-1-es győzelem alkalmával, amikor is egészen kiválóan szűrték meg a tavaly vb-résztvevő és klasszisokkal teletűzdelt rivális támadásait. Amennyiben a negatív körülmények hatására bizonytalanabb lenne a nemzeti együttes hátul, azt a támadó triónak kell ellensúlyoznia gólokkal és Sallai Roland, Szoboszlai Dominik, valamint Varga Barnabás egyaránt remek formának örvend.

A Ferencváros gólkirály csatára már most 18 találatnál jár az idényben, Sallai szintén többször góllal segítette a Freiburgot, míg Szoboszlai azonnal a Liverpool vezéregyéniségévé vált, ráadásul csapatkapitánysága alatt még nem szenvedett vereséget a nyolc meccse veretlen magyar válogatott.

A zárt kapus hazai vereség után visszavágásra vágyó szerbeknek is lesz nagy hiányzója, de nekik elöl, ugyanis a Juventus támadója, Dusan Vlahovic hátfájdalmai miatt nem áll Dragan Stojkovic szakvezető rendelkezésére. Az önálló országként első Eb-szereplésére hajtó Szerbia győzelmi céllal érkezik a magyar fővárosba, s ha ezt eléri, akkor átveszi a vezetést a csoportban. A csoport másik találkozóján az egyaránt nyeretlen bolgárok és litvánok csapnak össze Szófiában, ahol a győztes legfeljebb a matematikai esélyét tarthatja életben a kijutásra.

A 2024-es, németországi kontinensviadalra az első kettő utazhat az ötösből. A magyar csapatnak némi biztonságot adhat, hogy a tavalyi remek Nemzetek Ligája-szerepléssel – az élvonalban nyolcadik lett – szinte biztosan pótselejtezőn javíthatna sikertelen kvalifikáció esetén.

Amennyiben a magyarok lecsúsznak az első két pozícióról, csak akkor maradnak le a pótselejtezőről is, ha a Nemzetek Ligájában előttük végző holland, horvát, spanyol, olasz, dán, portugál, belga hetesből legalább négy nem jut ki hagyományos módon az Eb-re, amire minimális az esély. 

Marco Rossi tanítványainak ugyanakkor egyértelmű célja, hogy ezúttal ne kényszerüljenek „pótvizsgára”, azaz az 1986-os világbajnokság óta először jusson ki a csapat egyenes úton egy nagy tornára. Az előző két alkalommal egyaránt pótselejtezőn vívta ki az Eb-részvételt a magyar válogatott.

A telt házas Puskás Arénában szombaton 20.45-kor a francia Francois Letexier sípjelére kezdődik a magyar-szerb csoportrangadó, melyet az M4 Sport és a Kossuth Rádió is élőben közvetít.

Eb-selejtező, G csoport, 7. forduló (szombat): Bulgária-Litvánia, Szófia 18.00 

MAGYARORSZÁG-Szerbia, Puskás Aréna 20.45

A csoport állása:
1. MAGYARORSZÁG 4  3  1  -  7- 1 10 pont
2. Szerbia      5  3  1  1  9- 4 10
3. Montenegró   5  2  2  1  5- 5  8
4. Bulgária     5  -  2  3  3- 8  2
5. Litvánia     5  -  2  3  4-10  2

Fiola Attila: szeretnénk minden magyar embernek örömet szerezni

Fiola Attila, a Fehérvár FC labdarúgója egyértelműen a győzelmet tűzte ki célul a magyar válogatott szerbek elleni szombati találkozójára az Európa-bajnoki selejtezősorozat hetedik fordulójában. 

Csak erre a találkozóra koncentrálunk és szeretnénk minden magyar embernek örömet szerezni, a három pont megszerzése a célunk

– idézte a 33 éves védőt a Fehérvár FC honlapja. Fiola kiemelte mennyire fontos számukra, hogy ismét teltház előtt léphetnek pályára, mivel a nemzeti csapat legutóbbi három, szerbek elleni tétmeccse zárt kapus volt.

Jó lesz végre szurkolók előtt is megmérkőznünk a szerbekkel, az pedig külön öröm számunkra, hogy ismét megtelik a Puskás Aréna

– mondta Fiola, aki térdsérülése után éppen a szerbek elleni szeptemberi, idegenbeli rangadón kapott lehetőséget a válogatottban.

Hosszú, több hónapos kihagyás után nemrég tértem vissza a pályára és eddig csupán egyszer tudtam 90 percet végigjátszani, legutóbb az MTK ellen. Akármilyen szerepet is szán majd nekem Marco Rossi szombat este, mindent meg fogok tenni azért, hogy sikeresek legyünk a válogatottal, de ezzel ugyanígy van valamennyi csapattársam is

– hangsúlyozta Fiola.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában