Nyíregyháza hírei

2013.03.19. 13:39

Fickándozhatnak az Országházban

Tiszadada - Februártól júniusig legyen teljes halászati tilalom? Ne legyen „turista” halászjegy? Büntessék-e szigorúan a szemetelés közben tetten ért horgászokat? Legyen-e élő vízen halászat? – többek között ezek a kérdések is felmerülnek a Parlamentben az új halászati szabályozásról szóló, jövő heti vitanapon.

Tiszadada - Februártól júniusig legyen teljes halászati tilalom? Ne legyen „turista” halászjegy? Büntessék-e szigorúan a szemetelés közben tetten ért horgászokat? Legyen-e élő vízen halászat? – többek között ezek a kérdések is felmerülnek a Parlamentben az új halászati szabályozásról szóló, jövő heti vitanapon. Csabai János, a tiszadadai Szabolcsi Tisza Kör elnöke is részt vesz az összejövetelen, melynek alapja az 1997. évi halászatról és horgászatról szóló törvény új koncepciójának megvitatása.

– A halászat és a horgászat témaköre sokakat érdekel. Ezért is fontos, hogy még a parlamenti vitanapot megelőzően az emberek tudomására jussanak az észrevételek és a javaslatok – fogalmazott Csabai János, majd részletezte gondolatait:

– Több EU-s országban már régen betiltották, így nálunk is felvetődik a kérdés: legyen-e élő vízen halászat? Amennyiben továbbra is ez a lobbi érvényesül, azt javasolják a horgászok (akikből körülbelül tizenötezer van Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében), hogy februártól júniusig legyen teljes a halászati tilalom. Emellett megjegyezzük, hogy ne fizessünk olyanért, amiért semmilyen ellenszolgáltatást nem kapunk! Sokan ilyennek tartják a tagdíjat. A legtöbb országban elég az állami jegy megvásárlása, természetes előtte szükséges vizsgázni a horgászati ismeretekből.

Az állami jegyet az okmányirodák adják ki, így egy kézbe kerülne a nyilvántartás, ezzel együtt a szabálysértések nyilvántartása. Javasoljuk továbbá, hogy a szervezetten, nyereségvágyból elkövetett horgászati, halászati bűncselekményeket a büntető törvénykönyv alapján büntessék!

Észrevételezik emellett, hogy a folyóvízi haltelepítésnél a telepítést végző értesítse a legközelebbi helyi egyesületet, hogy annak tagságából legyenek ott a folyamatnál. – A horgászati és halászati ellenőrök legyenek állami alkalmazottak, és a rendőrökkel karöltve fokozottabban ellenőrizzék a horgászok természet- és környezetvédelmi viselkedését! Szigorúan büntessék meg azokat a horgászokat, akiket tetten érnek szemetelésnél. Ne legyen úgynevezett turista horgászjegy, mert az azt jelentené a jelenlegi ismereteink szerint, hogy valaki horgászati ismeretek nélkül horgászhat, nem ismerve a faji és méretbeli korlátozásokat, valamint a tilalmi időszakokat!

Látszik tehát, hogy sok hasznos felvetés akadt Csabai János horgára, a vitanapon lesz bőven merítési lehetőség. Okkal bizakodnak, hisz a remény hal meg utoljára.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!