Nyíregyháza hírei

2013.04.15. 13:00

Nyíregyházán fejleszt a Lego

Nyíregyháza - Az óriásberuházásra 200 millió eurót, azaz mintegy 60 milliárd forintot költ az anyavállalat.

Nyíregyháza - Az óriásberuházásra 200 millió eurót, azaz mintegy 60 milliárd forintot költ az anyavállalat.

Közel hatvanmilliárdos fejlesztésbe kezd magyarországi gyárában a Lego csoport- adta hírül az index.hu. A dán játékgyártó stratégiai szerződést köt a kormánnyal, és a héten nyilvánosan is elindítja nyíregyházi gyárának zöldmezős bővítését, ahonnan klasszikus Lego- és Duplo-kockák árasztják majd el a világot. A bővítéssel megduplázódik a műanyag építőelem-gyártás Magyarországon.

Európába, Ázsiába és az amerikai kontinensre is szállítják majd Nyíregyházáról a Lego csoport termékeit, ha a bővítés után 2014-től teljes gőzzel beindul a gyártás. A dán világcég, amely 2004 óta jelen van Magyarországon, nagy mértékben bővíti itteni termelését, amellyel már az elmúlt években elérte a 12 milliárdos éves árbevételt.

Az Index információi szerint a 100 hektáros nyíregyházi gyárterületen – a miniszterelnök jelenlétében – egy speciális időkapszula elhelyezésével kezdődik a héten az új gyár építése. Az óriásberuházásra 200 millió eurót, azaz mintegy 60 milliárd forintot költ az anyavállalat. Az eddig 1200 főt foglalkoztató gyárban 250 ember számára nyílik új munkalehetőség. A építkezést nyilvánosan a miniszterelnök pénteki gyárlátogatásán jelentik be.

A Lego gyárfejlesztése nemzetgazdasági szempontból is jelentős. Az elmúlt években ugyanis jelentősen visszaesett Magyarországon mind a beruházások, mind a külföldi működőtőke-befektetések aránya. Az OECD idén januárban közzétett jelentése szerint (pdf, angolul) a 2008-as 6,3 milliárd dollárról 2010-re 2,2 milliárd dollárra csökkent, majd 2011-ben is csak 5,2 milliárd volt, a teljes befektetett tőkeállomány pedig a 2007-es 95,5 milliárd dollárról öt év alatt 83,8 milliárdra csökkent (miután a beérkező FDI-nél nagyobb mértékű volt a korábban befektetett tőke kiáramlása).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!