Nyíregyháza hírei

2013.07.21. 14:38

Elhunyt a keramikusművész, a volt nyíregyházi tanár

Nyíregyháza - Lelki és testi betegségekkel küszködve, de mégis fájdalmasan váratlanul elhunyt Mészy, azaz Mészáros Gábor keramikusművész (1958. december 6.-2013. július 18.).

Nyíregyháza - Lelki és testi betegségekkel küszködve, de mégis fájdalmasan váratlanul elhunyt Mészy, azaz Mészáros Gábor keramikusművész (1958. december 6.-2013. július 18.).

Őstehetség volt, akinek munkáiban a természetelvű időtlenség testesült meg. Olyan tárgyakat készített, amelyek földanyagában és földszíneiben a költészet volt a legerősebb alkotóelem. Termékenységvarázsló, az életet ünneplő, méretüktől függetlenül monumentalitást mutató plasztikái egyszerre voltak rusztikusak és kifinomultak. Az emberiség történelmének mélyáramlataiból kerülnek elő ilyen leletek. Az évmilliók alatt rögzült fosszíliákba égett bele ennyire a mindenség és a mindentudás. Ezek mondják el a legtöbbet róla, és a feleségében, gyermekeiben tovább élő markáns emberi vonása maradnak kitörölhetetlenek.

Békés városában született, középiskolai tanulmányait Szegeden a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában végezte. 1983-ban szerzett diplomát a Magyar Iparművészeti Egyetem Szilikát-ipari Tanszék kerámia-porcelán szakán. Mestere Csekovszky Árpád volt. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képző és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Keramikusok Társaságának és a Műhely Művészeti Egyesületnek tagja. 1987-től 1998-ig művésztanárként a nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola kerámia szakán tanított. 2000-től a bajai Jelky András Szakképző Iskola tanára volt. Emlékét megőrizzük.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!