Nyíregyháza hírei

2013.08.29. 15:17

Iparűzési adótól az etikai kódexig

Nyíregyháza - Rendhagyó módon, tornával kezdődött a nyíregyházi közgyűlés csütörtökön.

Nyíregyháza - Rendhagyó módon, tornával kezdődött a nyíregyházi közgyűlés csütörtökön.

Mielőtt a képviselők megtárgyalták volna a 21 napirendi pontot, a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága IX. Kongresszusuk alkalmából pár perces, frissítő mozdulatsorral hívták fel a figyelmet a rendszeres testmozgás fontosságára. Ezt követően dr. Vaczó Sándor átvette a Nyíregyháza Kiváló Egészségügyi Dolgozója „Babicz Béla” díjat, valamint köszöntötték Jakab Pétert, Polyák Lászlót és Varga Mártont az U20-as kosárlabda Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményükért.

Kérdések és válaszok

– A Bethlen Gábor utca 75. szám alatti ingatlan önkormányzati tulajdonban van, ám az épület állaga leromlott, hajléktalanok tanyájává vált és elszaporodtak környékén a rágcsálók is – hívta fel a figyelmet Jeszenszki András (MSZP) egy komoly problémára és kérte, mihamarabb találjanak megoldást a helyzet megoldására. A vagyongazdálkodási iroda évek óra próbálja értékesíteni az ingatlant, ám a jelenlegi gazdasági helyzeteben ez nem könnyű.

Bodrogi László, a közterület-felügyelet vezetője azt mondta: hetente többször ellenőrzik az épületet, több esetben kezdeményeztek szabálysértési eljárást az illegális lakásfoglalókkal szemben. Bocskai Péter, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője elmondta: gondoskodtak az épület zárásáról és takarításáról, de az értékesítési szándék miatt sem lehet teljesen befalazni az épületet.

Mikó Dánielnek (MSZP) arra a kérdésére, hogy a Buszacsa átvételével a város adósságot is átvette dr. Kovács Ferenc polgármester határozott nemmel válaszolt. – Csak ingóság és ingatlan átvételről van szó, az adósságot az állam fogja rendezni – mondta.

Moskovits Károly (MSZP) arra kért választ, hogy a Búza téri piac felújításánál milyen szempontok alapján választották ki a kivitelezőt? – Amennyiben lehetőség van a meghívásos tendereztetésre, akkor helyi cégeket hívunk meg, így történt ebben az esetben is, a nyertes az Impex 95 Kft. lett – válaszolta a polgármester.

Nagy László (MSZP) frakcióvezető annak a véleményének adott hangot, hogy a városban épülő négy kondipark kialakítását kevesebb mint 22 millió forintból is meg lehetett volna oldani. – Az a honlap, amire a képviselő úr hivatkozik, csak a játszótéri elemeket tartalmazza, de jóval kevesebbet mit ami a nyíregyházi kondiparkokba került, valamint a kivitelezés költségeiben benne van a terület rendezés is – válaszolta Bocskai Péter.

Az önkormányzat első félévi gazdálkodásról szóló beszámolóval kapcsolatban Mikó Dániel és Jeszenszki András (MSZP) arra kért választ, hogy miért csökkent az iparűzési adó 200 millió forinttal, s mennyi egyéni és társas vállalkozás szűnt meg a városban? Polgári András az Adóiroda vezetője arra kért mindenkit, ne legyenek pesszimisták, ez csak az első féléves beszámoló, az iparűzési adó csökkenése pedig szinte kivétel nélkül minden megyei jogú városnak komoly fejtörést okoz, Nyíregyháza költségvetése biztos lábakon áll – mondta. Tudomása szerint kevesebb mint ezer cég szűnt meg a városban. Kovács Ferenc annyit tett hozzá, hogy a szeptemberi és decemberi adófeltöltési időszak minden évben pozitív változásokat eredményez, reméli, ez így lesz az idén is.

További részletek a Kelet-Magyarország augusztus 30-ai számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!