Nyíregyháza hírei

2014.01.05. 13:09

Bio nagyhatalom lehetnénk

Nyíregyháza - Zöld megye státuszunkat is erősítené a Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete.

Nyíregyháza - Zöld megye státuszunkat is erősítené a Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete.

A múlt év decemberében Nyíregyházán létrejött a Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete, amelynek egyaránt részesei alapanyag-előállítók és feldolgozók, forgalmazók, K+F munka résztvevők, humán­erőforrás-szervezők.

– Megerősítettük a keleti nyitás stratégiáját a Lodz-ban megrendezett Natur Food ökotermék kiállításon. A 16 megyei és határon túli magyar ökotermesztő családi vállalkozásnak csapatépítésként is szolgált a sikeres lengyelországi bemutatkozás. Ugyanezt a vonalat erősítette a Földész Fórum nyíregyházi rendezvénye is, ahol a résztvevők átérezték az összetartozás szükségszerűségét közös céljaink megvalósításához – sorolta a hivatalos egyesülés okait dr. Ratkos József meghatalmazott elnök.

– Pályázati lehetőségek nyílhatnak meg ezután a termelő kisgazdaságok, középvállalkozások és a kapcsolódó területek, mint az öko-, gyógy-, kisállat-gyógyászati-, egyház-, egészség-turizmus számára. Célunk a munkahelyteremtés, a vidék népmegtartó képességének visszaállítása, egészséges élelmiszer-alapanyag termelése, feldolgozása, az effajta növekvő piaci igények kiszolgálása belföldön és határon túl egyaránt.

Gazdasági nyitás

– Elő akarjuk segíteni a kelet-közép-európai országok élelmiszer-gazdaságában tevékenykedő mikro- kis- és középvállalkozások egymás felé történő gazdasági nyitását. Erősítenénk az ökotermesztés szakmai bázisát, s alkalmaznánk a biodiverzitás előnyeit. Szeretnénk összehangolni a mezőgazdasági munka társadalmi értékét preferáló taktikai lépéseket, fórumokat, elmélyíteni a „zöld megye” kritériumait feltáró, elemző, jelenlegi reális státuszt reprezentáló publicitást. Fontosnak tartjuk feltárni a gazdálkodás település szintű esélyeit, s visszavezetni a dolgozni akaró civil szféra tagjait a mezőgazdasági munka területére. Állami tehervállalással a háttérben segíteni akarunk a megyei tájra adaptálódott növénytermesztés, állattenyésztés, erdészet, halászat és vadászat feltételeinek kialakításában.

– A munkaerő-foglalkoztatás a meglévő bio területeken idő- és munkaigényes, ám a jól jövedelmező kultúrákban ez kiemelt célunk, miként egy szolgáltató központ kialakítása is, ahol az együtt-termelés igényeinek kiszolgálása mellett lehetőség nyílna kísérletek beállítására, valamint olyan képzésre, amely során konvencionális termelők válhatnának öko termelővé.

- KM-GB -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!