Nyíregyháza hírei

2014.01.05. 11:09

Több mint nyolcmilliárdos helyi adóbevétel Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2014., január 5., vasárnap (MTI) - Több mint nyolcmilliárd forint lett a nyíregyházi önkormányzat helyiadó-bevétele 2013-ban - közölte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármesteri hivatalának adóosztály-vezetője az MTI-vel.

Nyíregyháza, 2014., január 5., vasárnap (MTI) - Több mint nyolcmilliárd forint lett a nyíregyházi önkormányzat helyiadó-bevétele 2013-ban - közölte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármesteri hivatalának adóosztály-vezetője az MTI-vel.

Polgári András elmondta, hogy a decemberi adófeltöltésekkel együtt összesen 8 milliárd 107 millió forintot meghaladó összeget fizettek be az adózók a helyhatóság számlájára.

Az önkormányzat 2012-ben rekord összegű adóbevételt ért el, több mint 9 milliárd forintot. A rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb bevétele teljesült akkor - hangsúlyozta hozzátéve: a kisebb mértékű adófizetési kötelezettség ellenére 2013-ban közelíteni tudták a csúcsbevételt.

Az iparűzési adóbevétel több mint 5 milliárd 619 millió forint lett. Az előirányzathoz képest 96,4 százalékos a teljesítés.

Az osztályvezető megjegyezte: év közben jogszabályi változások történtek, amelyek az önkormányzat szempontjából kedvezőtlenül érintették az adóbeszedést, de a csökkentő hatások ellenére szinte teljesíteni tudták az 5,8 milliárdos tervet.

Polgári András kiemelte, hogy az építmény-, az idegenforgalmi adóból és a gépjárműadóból származó bevétel tavaly tovább nőtt Nyíregyházán. Idegenforgalmi adóból 179,3 százalékos lett a teljesítés, a tervezett 23 millió forinttal szemben több mint 41 millió forintot szedtek be.

Az építményadó teljesítése 101,2 százalékos lett, 1,993 milliárd forint.

A gépjárműadó 4,4 százalékkal 375 millió forintra nőtt. A beszedett gépjárműadó összesen több mint 939 millió forint volt, és abból 563 millió forintot meghaladó összeget utaltak át a központi költségvetés számlájára.

A helyhatóság emellett termőföld bérbeadásából közel 1,8 millió forint bevételre tett szert.

Talajterhelési díjból viszont - ezt a csatorna-hálózatra még nem csatlakozott ingatlantulajdonosok fizetik - 71,4 százalékos volt a teljesítés, 14,2 millió forintot meghaladó összeg került a számlára.

Tovább javult az adófizetési morál is, pótlékból és bírságból 61 millió forint folyt be, a tervezettnél csaknem 13 százalékkal kevesebb.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!