Nyíregyháza hírei

2014.04.11. 08:10

A költészet ünnepére - Hogy mi a vers? Létszükséglet

Nyíregyháza - A költészetet ünnepeljük április 11-én: elsősorban persze az alkotókat, de József Attila születésnapja arra is jó alkalom, hogy a verset olvasókat, az azt értőket és megértőket is köszöntsük. A forma és a stílus változik, de a vers örök.

Nyíregyháza - A költészetet ünnepeljük április 11-én: elsősorban persze az alkotókat, de József Attila születésnapja arra is jó alkalom, hogy a verset olvasókat, az azt értőket és megértőket is köszöntsük. A forma és a stílus változik, de a vers örök. A költők ugyanúgy éreznek, mint mi, halandók, a különbség „csupán” annyi, hogy ők képesek megfogalmazni a bennünk szavak nélkül dúló viharokat, az örömöt, a boldogságot, a hiányt. A magyar irodalom páratlan tehetségű költőkkel és évszázadok múltán is érvényes sorokkal ajándékozta meg az olvasókat, akik ma már nemcsak a polcokon álló kötetekhez fordulhatnak. Nagyszerű művészek tolmácsolásában a vers látható és hallható, hála a hangoskönyveknek, kedvenc soraink akár éjjel-nappal szólhatnak hozzánk. A vers sokat változott, mint ahogy a közönség sem ugyanaz, mint tíz–húsz évvel ezelőtt. De helye van a mindennapjainkban: nem telhet el ünnepi megemlékezés nélküle, felcsendül ballagáson és esküvőn, terjed a közösségi oldalakon. Egymást érik a szerzői estek és találkozók, vannak kortárs költők, és mindez azt jelzi, semmi sincs veszve.

(A teljes cikket elolvashatja a Kelet-Magyarországban vagy a Kelet.hu-n.)

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!