Nyíregyháza hírei

2014.04.29. 07:31

Az idén is a boríték a legnépszerűbb

Nyíregyháza - Úgy tűnik, felváltotta a nagyitól kapott aranyláncot a mobiltelefon.

Nyíregyháza - Úgy tűnik, felváltotta a nagyitól kapott aranyláncot a mobiltelefon. Csillogjon vagy zenéljen? Borítékban legyen vagy álljon kint a ház előtt négy keréken? Nem könnyű megválaszolni ezeket a kérdéseket, hiszen minden szülő azt szeretné, hogy az anyagi lehetőségeit figyelembe véve egy szép ajándékkal tegye emlékezetessé gyermeke középiskolai ballagását.

A ballagást, ami egyaránt fordulópont diák és felnőtt életében, hiszen a középiskolai évek befejeztével jönnek az új kihívások a főiskolákon, az egyetemeken, a tanulmányok elszólíthatják a fiatalt más városba, esetleg külföldi országba.

Jó néhány évtizeddel ezelőtt a szülők könyvvel, arany nyaklánccal és pecsétgyűrűvel igyekeztek kedveskedni a végzős diákoknak, akik pedig már akkor is a borítékba rejtett pénznek örültek a legjobban, hiszen arra fordíthatták, amire csak akarták. Valóság lehetett belőle a külföldi utazás, a hifi.

A műszaki cikkek még ma is az ajándékok élén állnak, azoknak valamennyi végzős fiatal örül, legyen az bár okos telefon, laptop vagy éppen tablet.

„Gaudeamus igitur iuvenes dum sumus...”, „Elmegyek, elmegyek, hosszú útra megyek”, „Ballag már a vén diák tovább, tovább...” – ismerős, ugye? Kis túlzással már nagyanyáink is ezeket az unalomig begyakorolt dallamokat kántálták a szalagavató és az érettségi között, s lám, a rokoni szálak mellett újabb kapocs, mely összeköti a generációkat!

A hasonlóságok azonban „Pardon!” felkiáltással ezzel háttérbe is vonulnak, s a szakadéknyi különbséget üdvözölve elmondhatjuk: sok minden más mellett a ballagási ajándékigények is megváltoztak, már nem lehet lenyűgözni a felnőttkor küszöbén álló rokongyereket egy szépen hímzett kendővel vagy egy szerszámkészlettel.

Hagyományőrző nagyik

Klasszikus ballagási ajándék az ékszer, egy nyíregyházi ékszerbolt eladója szerint azonban egyre kevesebb figyelmet fordítanak az emberek egy-egy szép darab beszerzésére.

– Az átlag vásárló a szép, divatos, mégis pénztárcakímélő, főként ezüst ékszereket keresi, jellemzően a ballagás előtti utolsó három napon – ecsetelte Vinnainé Heni, akitől azt is megtudtuk: mivel a fiúknak szűkebb a kínálat, nekik inkább órát vásárolnak, míg a lányoknak vékonyka láncot visznek medállal.

– A nagymamák még ragaszkodnak a tradicionális aranyhoz, nyakláncot és gyűrűt egyaránt keresnek, a többség azonban az olcsóbb megoldásokat keresi, több üzletbe is benéz, tájékozódik, és ha a tömegáru mellett dönt, akkor már vissza sem jön. Persze, van egy szűk réteg, amelyik nem nézi meg, hogy mennyit mutat az árcédula, de ők is inkább diplomaosztóra, mint sem középiskolás ballagásra választanak értékes ékszereket.

– Nem jellemző, hogy kézzel készült, egyedi darabot csináltatnának vagy vásárolnának, bár már volt olyan középiskola a városban, amelyik ballagási gyűrűt rendelt – mondta Vinnainé Heni.

További részletek a KELET.HU-n és a Kelet-Magyarországban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!