Nyíregyháza hírei

2014.04.07. 18:39

Feledékeny választók

Nyíregyháza - A szakembereknek dönteniük kellett arról, mi legyen a bennfelejtett szavazólapokkal.

Nyíregyháza - A szakembereknek dönteniük kellett arról, mi legyen a bennfelejtett szavazólapokkal.

A győztesek még örültek a választás utáni napon, a vesztesek pedig szomorkodtak, próbálták feltárni veszteségük okait, mindezek ellenére az élet ment tovább a maga normális kerékvágásában.

Dr. Papp Csaba megyei jegyző munkáját azonban hétfőn még mindig a választás utáni tennivalók határozták meg, de azért szakított időt arra, hogy értékelje lapunk számára a vasárnapi választást.

– Csendes, nyugodt és békés hangulatban telt a szavazás a mi szemszögünkből. A választási informatikai rendszer jól működött, fennakadás nem volt. A szavazókörök reggel 6 órakor rendben megnyitottak, a szükséges kellékek hiánytalanul megvoltak. Rendkívüli esemény nem történt, nem kellett szavazókört bezárni, nem kellett sehol sem a szavazást felfüggeszteni – tekintett vissza az országgyűlési választásra a területi választási iroda vezetője, aki azért néhány érdekes esetet is megosztott lapunkkal.

– Több szavazókörben előfordult, hogy a szavazók csak az egyik lapot tették a borítékba, a másikat bennfelejtették a szavazófülkében, s azt csak az utánuk érkezők vették észre. A Nemzeti Választási Irodával is egyeztetve, az egységes jogalkalmazás érdekében javasoltuk a szavazatszámláló bizottságnak, hogy - mivel a szavazólap nem került bele az urnába -, ezért azt tekintsék érvénytelennek, s erről vegyenek fel jegyzőkönyvet. Értesültünk olyan bejelentésről is, hogy az egyik szavazókör előtt hosszabb ideig állt egy autó, a bejelentő szerint bizonyosan megfigyelték a szavazókat. Szóvá tették azt is, hogy túl hangos volt a kampányoló hangszóró, s ezzel megsértette a 150 méteren belüli határt. Ezeket az ügyeket az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok vizsgálják ki.

– Meglepett, hogy milyen sok Magyarországi lakcímmel nem rendelkező kettős magyar állampolgár adta le az utolsó napon levélcsomagban szavazatát megyénkben. Nemcsak érdeklődtek telefonon, hanem útra is keltek, hogy határidőben leadhassák a szavazataikat. Összességében a megyében a választási szervek jól dolgoztak, munkájukat ezúton is köszönöm – tette hozzá dr. Papp Csaba.

Ugyancsak a választás utáni intézkedések kapták a főszerepet Nyíregyháza címzetes főjegyzője, dr. Szemán Sándor jogtanácsos hétfői munkájában is.

– A hozzánk tartozó húsz vidéki szavazókörökből hétfő délelőtt hozták be a jegyzőkönyveket, ugyanakkor mi meg Budapestre küldtük el azoknak az átjelentkezett személyeknek a szavazatát, akik más településen rendelkeznek állandó lakcímmel, de vasárnap Nyíregyházán aták le szavazatukat – tájékoztatta szerkesztőségünket a Nyíregyháza 1. és 2. számú választókerületi iroda vezetője.

– Ők a Vasvári Pál Gimnáziumban választhattak, a számuk megközelítette a nyolcszázat. Kollégáink a fővárosba még magukkal vitték azt a száz levélszavazatot is, amit a külföldön élő kettős magyar állampolgárok adtak le. Mindezzel azonban még nem fejeződött be a munkánk, hiszen szombaton kapjuk meg Budapesten a külképviseleteken leadott, nyíregyházi lakhellyel rendelkező szavazópolgárok voksát, valamint az átjelentkezett lakosaink voksát is. Ezeket szombat reggel Budapesten vesszük át, hazahozzuk, s itthon számoljuk meg őket. Ezután mondhatjuk majd csak azt, hogy százszázalékos a feldolgozás, s így tulajdonképpen szombat este lehet megtudni az egész országban az országgyűlési választás nem hivatalos végeredményét. Egyébként Nyíregyházán a 99 szavazókörben fegyelmezett volt a választás, említésre méltó esemény nem történt. A megyeszékhely több mint 95 ezer szavazópolgárából mintegy 60 ezren szavaztak, s e magas részvételi arány ellenére sem volt fennakadás, még ott sem, ahol a már említett 800 átjelentkezett személy szavazott – fejezte be tájékoztatását a címzetes főjegyző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!